Skip to main content

LIVE: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια – Τι σημαίνει για τις εξελίξεις σε Γάζα και Μέση Ανατολή

REUTERS/Suhaib Salem/File Photo

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς

Σκηνικό πρωτοφανούς ανάφλεξης και φόβους ευρύτερης σύρραξης πυροδοτεί η εξόντωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η δολοφονία του –με κατευθυνόμενο πύραυλο- έγινε στην «καρδιά» της Τεχεράνης.

Ο Χανίγια βρισκόταν στην ιρανική πρωτεύουσα προκειμένου να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, μασούντ Πεζεσκιάν. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη, αλλά οι εξελίξεις προμηνύονται καταιγιστικές για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς ορκίζεται εκδίκηση. Ευθείες απειλές από Χαμενεΐ, αλλά και Ερντογάν,  ενώ η πρόσκληση Αμπάς στην Αγκυρα για ομιλία ενώπιον της Βουλής αποκτά νέα σημασία. Την ίδια στιγμή οι ακραίες φωνές στο Ισραήλ εντείνονται με ακροδεξιό υπουργό να δηλώνει ότι «έτσι καθαρίζεις τη βρωμιά…ο κόσμος είναι λίγο καλύτερος». 

Η εξουδετέρωση του Χανίγια, που εντάχθηκε στη Χαμάς κατά την πρώτη Ιντιφάντα και ανέβηκε γρήγορα την κλίμακα της ιεραρχίας, πυροδοτεί σε κάθε περίπτωση καταιγιστικές εξελίξεις ενώ τα σενάρια για την εξέλιξη της αντιπαράθεσης είναι εκρηκτικά.

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις ειδήσεις και τη σημασία τους.