Skip to main content

Ισμαήλ Χανίγια: Νεκρός ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς – Τον σκότωσαν στο Ιράν

REUTERS/Aziz Taher

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, έπεσε νεκρός στην Τεχεράνη, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο Press Tv, επικαλούμενο πηγές των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Χαμάς εξέδωσε λίγο αργότερα ανακοίνωση στην οποία επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε τόσο ο Χανίγια όσο και ο σωματοφύλακάς του σε «επίθεση σιωνιστών» στην κατοικία του, στην Τεχεράνη. Νωρίτερα είχε παρακολουθήσει την ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου.

Το Ισραήλ προς το παρόν δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο Ισμαήλ Χανίγια, υπήρξε πολιτικός ηγέτης της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης, Χαμάς, επί χρόνια.

Ο 62χρονος γεννήθηκε σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας και εντάχθηκε στη Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα.

Καθώς η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία, ο Χανίγια αναρριχήθηκε στις τάξεις της. Διορίστηκε μέλος μιας μυστικής «συλλογικής ηγεσίας» το 2004 και στη συνέχεια διορίστηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής το 2006.

Το 2017 αναδείχθηκε αρχηγός της ομάδας – και αμέσως μετά ονομάστηκε «παγκόσμιος τρομοκράτης» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επί χρόνια συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας.

Η επίθεση που σκότωσε τους γιους και τα εγγόνια του

Τον Απρίλιο, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τρεις από τους γιους του Χανίγια και τέσσερα από τα εγγόνια του, σύμφωνα με τη Χαμάς. Εκείνη την εποχή, ο Χανίγια  – ο οποίος είχε την έδρα του στο Κατάρ – επέμεινε ότι ο θάνατός τους δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελεύθερωση των ομήρων.

«Όποιος πιστεύει ότι στοχοποιώντας τα παιδιά μου κατά τις διαπραγματευτικές συνομιλίες και πριν καταλήξουμε σε μια συμφωνία ότι θα αναγκάσει τη Χαμάς να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της, έχει αυταπάτες», είχε δηλώσει.

Διαβάστε περισσότερα για την πορεία του από την Ιντιφάντα στην ηγεσία της Χαμάς και από τη Γάζα στην πλούσια ζωή του Κατάρ, στο άρθρο που ακολουθεί: 

Ισμαήλ Χανίγια: Ποιος ήταν ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς που έπεσε νεκρός στο Ιράν – Η Γάζα, η άνετη ζωή στο Κατάρ και όλη η πορεία του

Για όλα τα νεότερα γύρω από τη δολοφονία Χανίγια και τις εξελίξεις που αυτή πυροδοτεί σε Λωρίδα της Γάζας και Μέση Ανατολή, μείνετε συντονισμένοι στο liveblog της Ναυτεμπορικής.