Skip to main content

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ

REUTERS/Mohamed Azakir

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση -Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το αν επέζησε ο διοικητής της Χεζμπολάχ

Επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος στόχευε έναν υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ.

Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα, ανέφεραν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας. Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου NNA ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτόξευσε τρεις πυραύλους.

Reuters TV via REUTERS

Από την επίθεση ακούστηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη στην περιοχή, ενώ υψώθηκε και πυκνός καπνός.


Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ. Ο χώρος που δέχθηκε την επίθεση φέρεται ότι ήταν το γραφείο συντονισμού της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μεταδίδει ότι δύο όροφοι του κτιρίου al-Rabi  κατέρρευσαν.

REUTERS/Ahmed Al-Kerdi

Η πόλη ήταν σε επιφυλακή τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα για το πλήγμα στο κατεχόμενο Υψίπεδο του Γκολάν, από το οποίο σκοτώθηκαν 12 παιδιά και νέοι. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν για αυτήν την επίθεση τη Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ευθύνη.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να πραγματοποιήσει εκτίμηση της κατάστασης.

Ο στόχος

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο διοικητής της Χεζμπολάχ που αποτέλεσε στόχο της ισραηλινής επίθεσης είναι ο Φουάντ Σουκρ, γνωστός και ως Χατζ Μοχσίν, ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, σχετικά με το αν επέζησε ή όχι ο διοικητής της Χεζμπολάχ είναι συγκεχυμένες. Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ζωντανός. Σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Sputnik, αναφέρει: «Αυτός που στόχευαν είναι ζωντανός. Περιμένετε την εκδίκησή του για το αίμα όσων πέθαναν και τραυματίστηκαν».

Σαουδαραβικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, όμως, αναφέρουν πηγές που λένε ότι ο Φουάντ Σουκρ σκοτώθηκε, διαψεύδοντας προηγούμενες αναφορές ότι επέζησε.

Ο Σουκρ είχε κατονομαστεί από τις IDF πριν από αρκετά χρόνια ως διοικητής του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ.

Στοχευμένο πλήγμα

O ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει την επίθεση, λέγοντας ότι πραγματοποίησε πλήγμα στην Βηρυτό, με στόχο τον διοικητή της Χεζμπολάχ, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση στο Γκολαν.

Περίπου 12 παιδιά και νεαροί ενήλικες σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν το Σάββατο.


Λίγα λεπτά αφότου οι IDF επιβεβαιώνουν ότι χτύπησαν έναν διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant εκδίδει μια δήλωση λέγοντας ότι η τρομοκρατική ομάδα του Λιβάνου «πέρασε την κόκκινη γραμμή».

Προσπάθεια αποτροπής της κλιμάκωσης

Οι επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο και η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ Jeanine Hannis-Plasschaert συνομιλούν τόσο με το Λίβανο όσο και με το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το ξέσπασμα πολέμου μετά την αεροπορική επιδρομή.

Στις τελευταίες ανταλλαγές πυρών την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 10 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο και μία έπληξε το Κιμπούτς Χαγκόσιριμ, προκαλώντας ένα θύμα. Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ δήλωσε ότι ο 30χρονος άνδρας πέθανε από τραύματα θραύσματος.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι χτύπησε περίπου 10 στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας και σκότωσε έναν μαχητή της Χεζμπολάχ – επιθέσεις που φαίνεται να ακολουθούν το μοτίβο των τελευταίων εννέα μηνών. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε.

Διεθνείς αντιδράσεις

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι καταδικάζει έντονα την επίθεση στο νότιο προάστιο της Βηρυτού του Λιβάνου, λέγοντας ότι τη θεωρεί «επικίνδυνη κλιμάκωση». Ομοίως, οι Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν την επίθεση στον Λίβανο, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της λιβανέζικης κυριαρχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Το πλήγμα στη Βηρυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.