Skip to main content

Ορκίστηκε ο νέο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν

EPA/IRANIAN SUPREME LEADER’S OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL

Το «παρόν» έδωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Ορκίστηκε σήμερα ο νέος μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν Μασούντ , σε μια τελετή που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Ο Πεζεσκιάν γίνεται έτσι ο ένατος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Ως πρόεδρος, ενώπιον του Κορανίου και του ιρανικού λαού, ορκίζομαι στον παντοδύναμο Θεό να είμαι ο φύλακας της επίσημης θρησκείας, του συστήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας και του συντάγματος της χώρας», είπε ο νέος πρόεδρος, ο οποίος διαδέχεται στο αξίωμα τον Εμπραχίμ Ραϊσί που σκοτώθηκε τον Μάιο όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Ιράν στις 5 Ιουλίου, ο μεταρρυθμιστής βουλευτής της Ταμπρίζ και πρώην υπουργός Υγείας Πεζεσκιάν κέρδισε το 53,7% των ψήφων.

Δεν θα μπορούσε να λείπει

Στην ορκομοσια το «παρόν» έδωσε, μεταξύ άλλων πολιτικών προσώπων, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

«Ο υπουργός μας θα επισκεφθεί την Τεχεράνη στις 30 Ιουλίου 2024, για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

Ποιος είναι ο Μασούντ Πεζεσκιάν

Ο μεταρρυθμιστής Πεζεσκιάν επικράτησε του υπερσυντηρητικού Σαΐντ Τζαλιλί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας 16.384.403 ψήφους έναντι 13.538.179 του αντιπάλου του.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν μόλις 49,8%.

Ο καρδιοχειρουργός Πεσεσκιάν θεωρούνταν ο πιο μετριοπαθής ανάμεσα στους έξι υποψηφίους που είχε εγκρίνει το συντηρητικό Συμβούλιο των Φρουρών – μάλιστα το 2021 το Συμβούλιο είχε απορρίψει την αίτηση υποψηφιότητας του Πεσεσκιάν.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Πεσεσκιάν τόνισε πως δεν θα ανεχθεί καμία προσβολή προς τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – ο οποίος το 2021 είχε επικρίνει τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Πεσεσκιάν από το Συμβούλιο.

Ο Πεσεσκιάν επιδιώκει παραλλήλως να κερδίσει τους απογοητευμένους υποστηρικτές των ρεφορμιστών, θέλοντας να εδραιώσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πληθυσμό και μία πιθανή μετριοπαθή κυβέρνηση.

Ο 69χρονος είναι βουλευτής με τους Μεταρρυθμιστές από το 2008, ενώ έχει διατελέσει και υπουργός Υγείας κατά την προεδρία του Μοχάμεντ Χαταμί (1997-2005).