Skip to main content

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Η επίθεση που σκότωσε 12 παιδιά, οι κόκκινες γραμμές και η προετοιμασία για ολοκληρωτικό πόλεμο

Διπλωματικός πυρετός για να αποτραπεί το εφιαλτικό σενάριο. Επικοινωνία ακόμη και ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ιράν

Το Ισραήλ λέει ότι ήταν ρουκέτα της Χεζμπολάχ και οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν πως αυτό αποκαλύπτουν όλες οι ενδείξεις. Η εξτρεμιστική οργάνωση του Λιβάνου, που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από το Ιράν, διατείνεται ότι ήταν ισραηλινός αντιαεροπορικός πύραυλος και προσθέτει πως οι Δρούζοι δεν ήταν ποτέ στόχος.

Ήταν σε κάθε περίπτωση μία επίθεση που άφησε πίσω της 12 νεκρά παιδιά, βυθίζοντας την κοινότητα των Δρούζων σε βαρύτατο πένθος και σπρώχνοντας τη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε μία εκτεταμένη περιφερειακή σύρραξη και τον πλανήτη ολόκληρο στο χείλος ενός παγκόσμιου πολέμου. Αυτό είναι που γνωρίζουμε με βεβαιότητα και που έχει πυροδοτήσει έναν διπλωματικό πυρετό με στόχο το εφιαλτικό σενάριο να μην γίνει πραγματικότητα.

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ο πόλεμος που θα βυθίσει τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο στην άβυσσο;

Μία σύρραξη με εμπλοκή των πάντων

Αν η κυβέρνηση Νετανιάχου κηρύξει τον πόλεμο στη Χεζμπολάχ ή συνολικά στον Λίβανο, η σύρραξη σίγουρα δεν θα μείνει εκεί. Η Τεχεράνη έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα εμπλακεί, διαμηνύοντας πως θα «υπάρξουν συνέπειες». Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις δεν θα είναι δυνατόν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ο αραβικός κόσμος (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία) θα δυσκολευτεί επίσης να διατηρήσει τις αποστάσεις που έχει τηρήσει μετά την φρικιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την έναρξη του αιματηρού πολέμου και της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα. Ακόμη και δυνάμεις όπως η Ρωσία ή η Κίνα μπορούν να συρθούν σε μία τέτοια σύρραξη. Ένα καταστροφικό ντόμινο θα είναι σε εξέλιξη. Για αυτό και όλοι προσπαθούν να αποτρέψουν το να πέσει … το πρώτο τουβλάκι.

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής εργάζονταν πυρετωδώς την Κυριακή για να εμποδίσουν τις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να εξελιχθούν σε πόλεμο, την ώρα που κοινότητα των Δρούζων στα Υψίπεδα Γκολάν έθαβε τα παιδιά της.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει αυτή την ώρα για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, μετά την εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από την Ουάσιγκτον. Ο ισραηλινός στρατός έπληξε ήδη πολλούς στόχους βαθιά στον Λίβανο το πρωί της Κυριακής σε μία πρώτη απάντηση. Ήταν ωστόσο στοχευμένες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ και δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Καθώς πολλοί στο Λίβανο προετοιμάζονται για μια ισραηλινή επίθεση, η Middle East Airlines του Λιβάνου δήλωσε ότι αναστέλλει πτήσεις. 

Η Χεζμπολάχ είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με τους θανάτους, αλλά ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά άλλων επιθέσεων στην περιοχή το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης ενός πυραύλου Falaq-1 σε ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία λίγα χιλιόμετρα από το σημείο της επίθεσης. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ένα ιρανικής κατασκευής Falaq-1 χτύπησε το γήπεδο ποδοσφαίρου στο οποίο έπαιζαν τα παιδιά και οι έφηβοι και ότι εκτοξεύτηκε από την περιοχή της Τσεμπάα, ενός χωριού του νότιου Λιβάνου.

Οι ΗΠΑ σε επικοινωνία και με το Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τους ομολόγους τους στο Ισραήλ και τον Λίβανο και αντάλλαξαν μηνύματα με το Ιράν, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη Άραβες και Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Όλες οι πλευρές έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να διευρύνουν τη σύγκρουση, αλλά οι πιθανότητες ενός λανθασμένου υπολογισμού παραμένουν υψηλές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ και τόνισε είναι δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του. Πρόσθεσε ωστόσο πως είναι σημαντικό να αποτραπεί η κλιμάκωση της κατάστασης.

Ξεπεράστηκαν οι κόκκινες γραμμές

«Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς λίγο μετά το χτύπημα του Σαββάτου. Η επίθεση «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και η απάντηση θα είναι ανάλογη», διεμήνυσε. 

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Ρώμη

Το χτύπημα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Μια κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα μπορούσε να διαταράξει αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επρόκειτο να επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη.

Ανώτατοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να παρευρεθούν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών, όπως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο αρχηγός κατασκοπείας του Ισραήλ Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο αρχηγός της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Καμέλ και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, ανέφεραν στη WSJ άτομα που γνωρίζουν το θέμα.