Skip to main content

Πλήρης αποκαθήλωση Μενέντεζ, αφαιρούν το όνομά του από δημοτικό σχολείο

EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Ο άλλοτε πανίσχυρος και τώρα ατιμασμένος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών πιθανότατα θα παραιτηθεί στις 20 Αυγούστου

Συνεχίζεται στις ΗΠΑ η αποκαθήλωση του καταδικασμένου για δωροληψία, διαφθορά, και απάτη, Μπομπ Μενέντεζ, με τις αρχές της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ να αποφασίζουν με συνοπτικές διαδικασίες να μετονομάσουν δημοτικό σχολείο  της Δυτικής Νέας Υόρκης το οποίο φέρει σήμερα το όνομά του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο της Δυτικής Νέας Υόρκης που είχε ονομαστεί το 2013 σε Ρόμπερτ Μενέντεζ προς τιμήν του τότε πανίσχυρου και πλέον ατιμασμένου Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, αποφασίστηκε να λάβει και πάλι την αρχική ονομασία του (3ο Δημοτικό Σχολείο).

«Θα αποκαθηλώσουμε το όνομα από το σχολείο πριν αρχίσει το νέο σχολικό έτος» διεμήνυσε στην New Jersey Globe ο δήμαρχος Δυτικής Νέας Υόρκης, Άλμπιο Σάιρς, ο οποίος έχει εκλεγεί με τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ονοματοδοσία πολιτικού…παζαρέματος

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη και η ονοματοδοσία του σχολείου Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν απότοκο πολιτικού «παζαρέματος». Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά δημοσιεύματα, το 2013 ο τότε δήμαρχος της Δυτικής Νέας Υόρκης, Φέλιξ Ροκ, είχε δώσει το όνομα του γερουσιαστή Μενέντεζ στο σχολείο σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις του μαζί του. Αυτές είχαν διαταραχθεί ένα χρόνο νωρίτερα όταν ο Ροκ υποστήριξε δημόσια αντί για τον Μενέντεζ τον Ρεπουμπλικανό ανθυποψήφιό του στην περιφέρεια του Νιού Τζέρσεϊ, Τζο Κύριλλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι πρότινος διαπρύσιος υποστηρικτής της Ελλάδας στο Κογκρέσο, Μπομπ Μενέντεζ, κρίθηκε ένοχος την προηγούμενη εβδομάδα από δικαστήριο του Μανχάταν για συνολικά 16 κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων όπου αποδείχθηκε ότι λειτούργησε υπέρ των συμφερόντων της Αιγύπτου και του Κατάρ ζημιώνοντας τη χώρα του. Ανάμεσα σε πολλαπλές μαρτυρίες που κατατέθηκαν εναντίον του στο δικαστήριο ξεχώρισε ότι ο Μενέντεζ έλαβε ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του ράβδους χρυσού αξίας άνω των 100.000 δολαρίων. Μάλιστα, οι ράβδοι εντοπίστηκαν στο σπίτι του μετά από έρευνα του FBI αλλά ο ίδιος υποστήριξε ότι ανήκαν στη σύζυγό του…

Η ποινή που θα επιβληθεί στον Μενέντεζ αναμένεται να ανακοινωθεί στις 29 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από τις κρίσιμες αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας μπορεί να του επιβληθεί κάθειρξη μέχρι και 222 ετών εάν κριθεί ότι θα πρέπει να εκτίσει συνεχόμενη ποινή και για τις 16 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Τι έχει πει στο περιβάλλον του

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο 70χρονος Μενέντεζ φέρεται να έχει αποκαλύψει στο περιβάλλον του ότι στις 20 Αυγούστου σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του γερουσιαστή. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτος μέσω ψηφοφορίας που εκτιμάται πως θα ζητηθεί εις βάρος του στη Γερουσία.

Να σημειωθεί ότι ο Μενέντεζ είχε δικαστεί και στο παρελθόν με 18 κατηγορίες για διαφθορά αλλά τελικά απαλλάχθηκε λόγω κακοδικίας καθώς οι ένορκοι δεν κατόρθωσαν, τότε, τότε να καταλήξουν σε ετυμηγορία. Είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε την πολιτική του επιρροή προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα διακοπές στην Καραϊβική και το Παρίσι, πτήσεις με πολυτελές τζετ καθώς και συνεισφορές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε προεκλογικές οργανώσεις οι οποίες υποστήριζαν άμεσα ή έμμεσα την υποψηφιότητα του για το Κογκρέσο.