«Μπορούμε να βυθίσουμε τον Λίβανο εντελώς στο σκοτάδι και να διαλύσουμε την εξουσία της Χεζμπολάχ σε λίγες μέρες», είχε διαμηνύσει τον Ιούνιο ο Μπένι Γκαντζ, σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν στην Χερζλίγια του Ισραήλ. Οι εντάσεις είχαν ήδη φουντώσει και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν την εξτρεμιστική οργάνωση του Λιβάνου, που έχει στενότατους δεσμούς με το Ιράν, για «επιπτώσεις». Η Τεχεράνη δεν θα μείνει αμέτοχη σε έναν τέτοιο πόλεμο.
Πράγματι δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο για το Ισραήλ να βυθίσει τον Λίβανο στο σκοτάδι. Το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας, που έχει ήδη ακρωτηριαστεί από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και την οικονομική κατάρρευση της χώρας, μόλις και μετά βίας λειτουργεί όπως είναι. Μερικές εύστοχες αεροπορικές επιδρομές θα μπορούσαν να το αποτελειώσουν. Και αυτό θα στοίχιζε ακριβά στη Χεζμπολάχ – μία τρομοκρατική οργάνωση, που όμως στον Λίβανο λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα.
Το εάν θα μπορούσε όμως το Ισραήλ να διαλύσει τη στρατιωτική ισχύ της Χεζμπολάχ (που είναι πολλαπλάσια εκείνης της Χαμάς) σε λίγες μέρες είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Από τον ατελέσφορο πόλεμο του 2006, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεμπολάζ σχεδίαζαν τον… επαναληπτικό αγώνα. Τώρα φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε αυτόν. Και θα μπορούσε να είναι μακρύς, αιματηρός και με τη δυνατότητα να σύρει όλες τις μεγάλες δυνάμεις σε αυτόν, εξελισσόμενος σε μία σύρραξη περιφερειακή και τελικά παγκόσμια.
Το φονικό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν
Το Ισραήλ έπληξε τα ξημερώματα της Κυριακής στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μετά την επίθεση με ρουκέτα σε γήπεδο, στα Υψίπεδα του Γκολάν , που άφησε πίσω της 12 παιδιά νεκρά.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αποδίδουν την επίθεση στη Χεζμπολάχ, αφού η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ αρνείται κατηγορηματικά την όποια εμπλοκή. Η επίθεση σε κάθε περίπτωση ήταν η πλέον φονική στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς πυροδότησε τον πόλεμο της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διεμήνυσε πως η Χεζμπολάχ «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».
Ο ΟΗΕ ζήτησε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος, που «θα βύθιζε όλη την περιοχή σε μία καταστροφή δίχως προηγούμενο». Το BBC εν τω μεταξύ προσπαθεί να πιστοποιήσει αναφορές που θέλουν τη Χεζμπολάχ να έχει ισχυριστεί στον ΟΗΕ ότι η έκρηξη στο γήπεδο προκλήθηκε από ισραηλινό αντιεροπορικό πύραυλο.
Το Majdal Shams είναι ένα από τα τέσσερα χωριά στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου ζουν περίπου 25.000 μέλη της αραβόφωνης θρησκευτικής και εθνοτικής ομάδας των Δρούζων.
Ποια είναι η ισχύς της Χεζμπολάχ
Το οπλοστάσιό της περιλαμβάνει, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς, τουλάχιστον 150.000 πυραύλους και ρουκέτες. Το Ισραήλ εκτιμά ότι η ομάδα έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 5.000 από τον Οκτώβριο, πράγμα που σημαίνει, όπως είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ομιλία ότι μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της παραμένει άθικτο.
Σύμφωνα με το CNN Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκπλαγεί από την πολυπλοκότητα των επιθέσεων της εξτρεμιστικής ομάδας. Αυτές περιλαμβάνουν συστηματικά χτυπήματα ακριβείας, σε μια σειρά από φυλάκια επιτήρησης του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων, κατάρριψη κορυφαίων ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου ύψους και χτυπήματα στις συστοιχίες του Iron Dome.
Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη για το Ισραήλ, ωστόσο, ήταν το 9λεπτο βίντεο (τραβηγμένο από drone), που δημοσίευσε η Χεζμπολάχ στο διαδίκτυο σχετικά με εξαιρετικά ευαίσθητες πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές μέσα και γύρω από τη βόρεια πόλη της Χάιφα.
Άριστα εκπαιδευμένος στρατός τρομοκρατών
Εκτός από τα όπλα της, η Χεζμπολάχ έχει στη διάθεσή της τουλάχιστον 40.000 και 50.000 «μαχητές». Ο Νασράλα υποστήριξε πρόσφατα ότι είναι πάνω από 100.000. Πολλοί από αυτούς απέκτησαν εμπειρία μάχης πολεμώντας δίπλα στις δυνάμεις του καθεστώτος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, με βαθιά γνώση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η Χεζμπολάχ είναι άριστα εκπαιδευμένη και πειθαρχημένη, σε αντίθεση με πολλές άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.
Σε αντίθεση με τη Γάζα, ο Λίβανος δεν περικλείεται από εχθρικούς γείτονες. Έχει στρατηγικό βάθος, με φιλικά καθεστώτα στη Συρία και το Ιράκ και βεβαίως άμεση πρόσβαση στο Ιράν.
Το Ισραήλ χτυπάει τακτικά στόχους στη Συρία που πιστεύει ότι συμμετείχε στη μεταφόρτωση όπλων στη Χεζμπολάχ, αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτά τα πλήγματα ήταν μόνο εν μέρει επιτυχημένα.
Σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου και οι δύο πλευρές θα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό πόνο στην άλλη.
«Φωτιά και αίμα»
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Πανεπιστήμιο Ράιχμαν, δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Φωτιά και αίμα: Η ανατριχιαστική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ σε έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ».
Σε αυτήν παρουσιάζεται ένα ζοφερό σενάριο στο οποίο η οργάνωση (με την υποστήριξη και του Ιράν) θα εκτόξευε 2.500 έως 3.000 ρουκέτες και πυραύλους την ημέρα για εβδομάδες με στόχο ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες καθώς και πυκνοκατοικημένες πόλεις στο κέντρο της χώρας. Σε ολόκληρο τον πόλεμο 34 ημερών του 2006, η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι εκτόξευσε περίπου 4.000 ρουκέτες – δηλαδή κατά μέσο όρο 117 την ημέρα.
Πώς θα απαντούσε το Ισραήλ; Στις 13 Ιουλίου 2006 – λιγότερο από 24 ώρες μετά την έναρξη του πολέμου – ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και γκρέμισαν το διεθνές αεροδρόμιο Rafic Hariri της Βηρυτού. Αναμένεται ευρέως ότι αν ξεσπάσει πόλεμος τώρα το αεροδρόμιο θα είναι και πάλι ένας από τους πρώτους στόχους του Ισραήλ. Αλλά σε αντίθεση με το 2006, το 2024 η Χεζμπολάχ μπορεί να καταφέρει να χτυπήσει το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.
Το 2006, η Χάιφα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, βρισκόταν στην εμβέλεια των πυραύλων της Χεζμπολάχ. Αυτή τη φορά αυτοί οι πύραυλοι αναμένεται να φτάσουν πολύ πιο βαθιά στο Ισραήλ.
Αλλαγή στρατηγικής ισορροπίας
Κοιτάζοντας σε όλη τη Μέση Ανατολή, η στρατηγική ισορροπία που για τόσο καιρό ευνοούσε το Ισραήλ αλλάζει, σχολιάζουν ειδικοί.
Οι εχθροί της δεν είναι πλέον διεφθαρμένα και ανίκανα αραβικά καθεστώτα, αλλά μάλλον μια σειρά μη κρατικών παραγόντων – από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς μέχρι την Ισλαμική Τζιχάντ, τους Χούθι της Υεμένης και άλλες πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.
Και βεβαίως υπάρχει πάντα ο μεγάλος αντίπαλος: Το Ιράν, το οποίο δύσκολα θα έμενε αμέτοχο σε πιθανή σύρραξη Ισραήλ – Λιβάνου. Ήδη η Τεχεράνη έσπευσε να προειδοποιήσει για απρόβλεπτες συνέπειες.
Το ίδιο θα συνέβαινε και με τις ΗΠΑ και συνολικά τα δυτικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν το πρώτο βήμα προς έναν παγκόσμιο πόλεμο.