Skip to main content

Εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο: Εσπευσμένα στο Ισραήλ ο Νετανιάχου

REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo

«Αν ήμουν εγώ πρόεδρος αυτό δεν θα είχε συμβεί», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ - Στους 11 οι νεκροί

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΙσραήλΧεζμπολάχ μετά την εκτόξευση ρουκετών σε μια αραβική πόλη στα προσαρτημένα στο Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 άτομα σε μια επίθεση που ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε ως την «πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών από τις 7 Οκτωβρίου».

Εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο: Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα

Εσπευσμένα στο Ισραήλ ο Νετανιάχου

Μετά το περιστατικό, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, «αποφάσισε να επιστρέψει στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό από την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Απειλεί με αντίποινα ο ισραηλινός στρατός

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε στο X (πρώην twitter) ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Magen David Adom δήλωσε ότι άλλοι 19 τραυματίστηκαν όταν η ρουκέτα έπληξε το Majdal Shams.

«Θα προετοιμαστούμε για μια απάντηση κατά της Χεζμπολάχ… θα δράσουμε», δήλωσε ο υποναύαρχος Χαγκάρι σε μια δήλωση μέσω βίντεο, προσθέτοντας ότι τα πυρά των πυραύλων ήταν η «πιο θανατηφόρα επίθεση κατά ισραηλινών πολιτών από τις 7 Οκτωβρίου», όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ πυροδοτώντας πόλεμο στη Γάζα.

Οι πυραυλικές επιθέσεις σημειώθηκαν μετά από ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, γεγονός που ώθησε την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση να ανακοινώσει καταιγισμό πυραυλικών επιθέσεων αντιποίνων εναντίον του Γκολάν και του βόρειου Ισραήλ. 

«Η Χεζμπολάχ ευθύνεται»

«Οι πληροφορίες μας είναι σαφείς. Η Χεζμπολάχ ευθύνεται για τον φόνο αθώων παιδιών, εφήβων», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ ψεύδεται όταν αρνείται πως εμπλέκεται στο περιστατικό.

«Θα προετοιμαστούμε να απαντήσουμε στη Χεζμπολάχ, θα ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας και θα αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτηρίζει το πλήγμα της Χεζμπολάχ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα και προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων, «το πλέον φονικό» εναντίον αμάχων μετά την 7η Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χεζμπολάχ, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό.

Ειδικότερα αναφέρει πως «Η Ισλαμική Αντίσταση στο Λίβανο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από ορισμένα εχθρικά μέσα ενημέρωσης και διάφορες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη στοχοποίηση του Majdal Shams και επιβεβαιώνει ότι η Ισλαμική Αντίσταση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το περιστατικό και διαψεύδει κατηγορηματικά όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με αυτό».

Ο Λίβανος καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ

«Αυτό δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν εγώ στην εξουσία»

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο περιστατικό, λέγοντας ότι «οι πυροβολισμοί στο Γκολάν είναι τρομεροί και δεν θα είχαν συμβεί αν ήμασταν στην εξουσία. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό».

Σκέφτεται να επιστρέψει από το Παρίσι ο πρόεδρος του Ισραήλ

Ταυτόχρονα, ο  πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, ανακοίνωσε μετά τη σοβαρή καταστροφή στο Ματζτάλ Σαμς «έδωσε εντολή στην ομάδα του να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης προώθησης της πτήσης του πίσω στο Ισραήλ».

Ωστόσο, το γραφείο του προέδρου δήλωσε ότι «η πτήση επιστροφής στο Ισραήλ αποκλείστηκε επειδή η άφιξή του στη Γαλλία έγινε με εμπορική πτήση και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τις χώρες αυτές το Σάββατο. Ο Χέρτζογκ αναμένεται να απογειωθεί αύριο το πρωί».

Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «καταδικάζουμε την τρομερή επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν έφηβοι και παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο στο Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ. Οι καρδιές μας συμπαραστέκονται στις οικογένειες όσων έχασαν τους αγαπημένους τους και προσευχόμαστε για ταχεία ανάρρωση όσων τραυματίστηκαν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Ισραήλ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές για την ασφάλειά του, όπως είδε σήμερα ο κόσμος, και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό των τρομερών επιθέσεων κατά μήκος της γαλάζιας γραμμής. Η υποστήριξή μας προς το Ισραήλ είναι θωρακισμένη και ακλόνητη, μεταξύ άλλων και κατά της λιβανέζικης Χεζμπολάχ».

Με πληροφορίες από ynet, fairfieldsuntimes, guardian, ap