Skip to main content

«Όχι» από Ελβετία σε οικονομική στήριξη στην Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Την Παρασκευή η ΕΕ ανακοίνωσε οικονομική στήριξη στο Κίεβο ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Η Ελβετία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΕ και δεν θα μεταφέρει κέρδη από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία.

Η δήλωση αυτή έγινε από την Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων.

Η Ελβετία, σύμφωνα με τη νομοθεσία της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της, δεν έχει δικαίωμα να λάβει κανένα ειδικό εισόδημα από τα κεφάλαια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

7,9 δισ. δολάρια παρέμεναν δεσμευμένα στην Ελβετία

Από τον Απρίλιο του 2024, περίπου 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας παρέμεναν δεσμευμένα στην Ελβετία.

Τα κεφάλαια αυτά φυλάσσονται χωριστά από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση της ΕΕ

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσε την αποδέσμευση βοήθειας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,44 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων) προς την Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη δόση από τα κέρδη που προκύπτουν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί ως απάντηση στον πόλεμο που ξεκίνησε το 2022.

Το 90% περίπου βρίσκεται στο Βέλγιο

Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ δεσμεύτηκαν στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με το 90% περίπου να βρίσκεται στο Βέλγιο, όπου εδρεύει το διεθνές αποθετήριο κεφαλαίων Euroclear.

Τον Μάιο, η ΕΕ-27 συμφώνησε να αξιοποιήσει τους τόκους που παράγονται από αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Οι τόκοι αναμένεται να αποφέρουν ετησίως μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της άμυνας και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Στήριξη για όπλα και ανοικοδόμηση

«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Σήμερα, μεταφέρουμε 1,5 δισ. ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δελτίο Τύπου.

Η ίδια πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καλύτερο σύμβολο ή χρήση για τα χρήματα του Κρεμλίνου από το να γίνει η Ουκρανία και ολόκληρη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζει κανείς».

Το 90 % των τόκων που παράγονται από αυτά τα δεσμευμένα κεφάλαια (τα οποία παραμένουν δεσμευμένα) θα διατεθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (ΕΤΕ), έναν μηχανισμό της ΕΕ για τη διαχείριση παρεμβάσεων σε συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων.

Το υπόλοιπο 10% θα διατεθεί στη χωριστή «διευκόλυνση» της ΕΕ για την Ουκρανία, η οποία δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις ανάγκες ανασυγκρότησης της χώρας.

Η απάντηση της Μόσχας

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της ΕΕ, ευχαριστώντας την φον ντερ Λάιεν και την ΕΕ για τη σημαντική συμβολή τους στην άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας εκτίμησε επίσης τη βοήθεια της ΕΕ, σημειώνοντας ότι τα κεφάλαια θα ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

Αντιθέτως, η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση ως «παράνομη». Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες θα προκαλέσουν μια προσεκτική απάντηση από τη Ρωσία.

Πηγή swissinfo