Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους Χούθι ανέφερε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι το αεροδρόμιο στην ελεγχόμενη από τους Χούθι πόλη Χοντάιντα της Υεμένης επλήγη από αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς.
Η «επίθεση» των ΗΠΑ και της Βρετανίας είχε στόχο «το διεθνές αεροδρόμιο στη Χοντάιντα», λιμάνι στρατηγικής σημασίας, ανέφερε το δίκτυο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν μετέδωσε πληροφορίες για θύματα, ο βομβαρδισμός έγινε μερικές ώρες έπειτα από πλήγματα στο νησί Καμαράν, λίγο βορειότερα από τη Χοντάιντα, στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.
Ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε το Λονδίνο έχουν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ο λιμένας στη Χοντάιντα χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας. Η Υεμένη παραμένει βυθισμένη σε πόλεμο που διαρκεί μια δεκαετία και περίπου το 80% του πληθυσμού της χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 70% του συνόλου των εισαγόμενων εμπορευμάτων και το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας φθάνει στη χώρα μέσω ακριβώς αυτού του λιμανιού.
Το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστότερο με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούθι, εξαπολύει από τον Νοέμβριο επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων κινούμενων στις θαλάσσιες οδούς της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγεται πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου. Στις δεκάδες επιθέσεις τους, οι Χούθι έχουν βυθίσει τουλάχιστον δυο εμπορικά πλοία, συνέλαβαν τρίτο και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ναυτικούς, με βάση όσα είναι γνωστά.
Αντιδρώντας στις επιθέσεις αυτές, οι ΗΠΑ —ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο— συγκρότησαν τον Δεκέμβριο διεθνή δύναμη για την προστασία της ναυσιπλοΐας σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης αναπτύξει ναυτική δύναμη, στο πλαίσιο επιχείρησης που βαφτίστηκε Ασπίδες, για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πηγή: ΑΜΠΕ-dpa