Skip to main content

Τραμπ σε Νετανιάχου: Αν νικήσω θα λυθούν όλα, αν χάσω βλέπω Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

EPA/MICHAEL REYNOLDS

«Έχουμε ανίκανους στην ηγεσία της χώρας μας», είπε ο κ. Τραμπ στη συνάντησή του με Νετανιάχου.

Για μεγάλους πολέμους στη Μέση Ανατολή και ενδεχόμενο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε λόγο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην περίπτωση που δεν επικρατήσει στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αντιθέτως σε περίπτωση νίκης του υποσχέθηκε ότι «τα πράγματα θα είναι πολύ απλά. Θα λυθούν όλα, και πολύ γρήγορα».

«Έχουμε ανίκανους στην ηγεσία της χώρας μας», είπε ο κ. Τραμπ, που καταφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς χθες Παρασκευή εναντίον των Δημοκρατικών αντιπάλων του

Με τη συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας απηύθυνε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο και κατόπιν συναντήθηκε ξεχωριστά με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, πλέον υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Η εκστρατεία του Τραμπ έδωσε κατόπιν στη δημοσιότητα ανακοίνωση για τη συνάντηση, διαβεβαιώνοντας πως η πρόθεσή του είναι να «φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή» αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025.

Ο μεγιστάνας και ο κ. Νετανιάχου επιδίωξαν να επιδείξουν την εγγύτητά τους κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο συγκρότημα Μαρ-α-Λάγκο του κ. Τραμπ. Οι τόνοι ήταν πολύ πιο εγκάρδιοι απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ισραηλινού δεξιού πρωθυπουργού με την Κάμαλα Χάρις προχθές Πέμπτη.

«Αυτό που έγινε στη Γάζα τους τελευταίους εννιά μήνες είναι συγκλονιστικό», είπε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενη σε «νεκρά παιδιά» και «απελπισμένους και πεινασμένους ανθρώπους που φεύγουν για να σωθούν».

«Δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα από αυτές τις τραγωδίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναισθητοποιηθούμε μπροστά σε αυτά τα δεινά» πρόσθεσε μιλώντας στον Τύπο, υποσχόμενη πως δεν θα «σιωπά».

Χθες ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε εκ νέου την Κάμαλα Χάρις πολιτικό της «ριζοσπαστικής αριστεράς» και έκρινε ότι τα σχόλιά της έδειξαν «έλλειψη σεβασμού» προς το Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ παραμένουν ο βασικός σύμμαχος σε παγκόσμια κλίμακα.