Skip to main content

Γερμανία: Κατηγορίες κατά της Αναλένα Μπέρμποκ ότι εμπόδισε την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

REUTERS/Nadja Wohlleben

Γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «επίσημα έγγραφα του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δίνουν την εντύπωση ότι η Μπέρμποκ δεν ήθελε ουσιαστικά την απελευθέρωση του Ασάνζ»

Επίσημα έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Berliner Zeitung δείχνουν τώρα ότι η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ «δεν έπαιξε καλό ρόλο στην νομική υπόθεση για την απελευθέρωση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ».

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «επίσημα έγγραφα του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δίνουν την εντύπωση ότι η Μπέρμποκ δεν ήθελε ουσιαστικά την απελευθέρωση του Ασάνζ»

Σε ένα από τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται μάλιστα: «Να αποφεύγετε να αποκαλείτε τον Ασάνζ δημοσιογράφο».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Μπέρμποκ, ως υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2021, είχε ζητήσει την «άμεση απελευθέρωση» του Ασάνζ.

Ο ιδρυτής των Wikileaks στερήθηκε την ελευθερία του για 14 χρόνια και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, μετά από χρόνια νομικών ενεργειών και σκληρών πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Τα έγγραφα έφερε στη δημοσιότητα ο Γερμανός ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντε Μάσι του κόμματος «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) .

Ο Ντε Μάσι  είχε ζητήσει τον Αύγουστο του 2023 επισήμως από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης ,«οποιαδήποτε εσωτερική επικοινωνία εντός του Υπουργείου Εξωτερικών που σχετίζεται με την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ  και την τοποθέτηση της Υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ».

Μετά από αρκετούς μήνες και νομικές αγωγές του δόθηκαν αυτά τα έγγραφα, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα στην Berliner Zeitung.

«Πρόκειται για αρκετές εκατοντάδες σελίδες που περιέχουν εκρηκτικές πληροφορίες σχετικά με τη νομική εκτίμηση του Υπουργείου Εξωτερικών για την απελευθέρωση του Ασάνζ. Ένα εσωτερικό email μεταξύ υπαλλήλων του υπουργείου με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2022 ανέφερε ότι θα ήταν πλεονέκτημα για τον Ασάνζ να αναγνωριστεί ως δημοσιογράφος σε περίπτωση δίκης σε αμερικανικό δικαστήριο. Αυτό θα αύξανε τις πιθανότητές του να αποφυλακιστεί».

Ενώσεις  του Τύπου υποστήριξαν προς υπεράσπιση του Αυστραλού ότι ήταν δημοσιογράφος, ενώ οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισαν τον Ασάνζ ως εγκληματία, γιατί ως δημοσιογράφος, θα ήταν δύσκολο να καταδικαστεί.

Ωστόσο, ένα email με ημερομηνία 3 Μαΐου 2023 δείχνει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας  προέτρεψε την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, Λουίζ Αμτμπεργκ να «αποφεύγει να περιγράφει τον Ασάνζ ως δημοσιογράφο».

Για τον Φάμπιο Ντε Μάσι, η συμπεριφορά του  γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών  δείχνει «ότι η υποτιθέμενη ηθική εξωτερική πολιτική της κυρίας Μπέρμποκ είναι απλώς μια απάτη», όπως είπε στην Berliner Zeitung. «Οι Πράσινοι είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές σε διπλά μέτρα και μέτρα!», υποστήριξε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Σε επικοινωνία που είχε η Berliner Zeitung , το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε ευθέως τους ισχυρισμούς.

Μια εκπρόσωπος είπε απλώς ότι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ ήταν ξεκάθαρη. «Έχουμε καταστήσει σαφές πολλές φορές, τόσο στους εταίρους μας στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και δημοσίως, ότι η υπόθεση εγείρει θεμελιώδη ζητήματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου. Η λύση στην υπόθεση Ασάνζ  χαιρετίστηκε σαφώς από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».