Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – Κάτοικοι του Παρισιού μιλούν στη Ν: «Φυλακή» η πόλη για τους ντόπιους – Τι δεν κάνουν όπως η Ελλάδα

Olympics REUTERS/Marko Djurica

Πρόσβαση στα πιο κεντρικά σημεία του Παρισιού μόνο με QR και ειδικό πάσο

Οι κάτοικοι του Παρισιού δεν τα περνάνε πολύ καλά αυτόν τον καιρό, ιδίως τις τελευταίες ημέρες, λόγω φυσικά των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Άλλωστε απέχουμε μια ανάσα από την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 20.30 (ώρα Ελλάδος).

Η Ναυτεμπορική μίλησε με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Παρίσι. Μας είπαν πως «οι ζώνες και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνονται γιατί έχουν φτιαχτεί προσωρινά στάδια μέσα στο Παρίσι, διότι είδαν πως στην Αθήνα αρκετά δεν αξιοποιήθηκαν οπότε έφτιαξαν αυτά τα προσωρινά γήπεδα».

«Για το QR μάς ζητήθηκαν δικαιολογητικά. Τα εστιατόρια είναι άδεια γιατί ο κόσμος πολύ απλά δεν μπορεί να πάει. Το Παρίσι είναι γενικά άδειο, γιατί έχει φύγει πολύς κόσμος. Και τα ξενοδοχεία λένε ότι έχουν μείωση στις κρατήσεις. Ακόμη και οι αεροπορικές έχουν πρόβλημα», σημειώνουν μιλώντας στη «Ν».

REUTERS/Kai Pfaffenbach

«Γκρίζα ζώνη ο Σηκουάνας»

«Ο Σηκουάνας είναι γκρι ζώνη (zone grise JO – Jeux Olympiques). Μάλιστα έχουν κλείσει και κάποιοι σταθμοί του μετρό για λόγους ασφαλείας», τονίζουν οι Έλληνες κάτοικοι του Παρισιού στη Ναυτεμπορική. Επισημαίνουν ωστόσο πως αυτή η ταλαιπωρία τουλάχιστον όσον αφορά στον Σηκουάνα, θα κρατήσει μέχρι την τελετή έναρξης.

Οι περίφημες μεγάλες λεωφόροι, τα μεγαλοπρεπή μνημεία και τα πολυσύχναστα μπιστρό του Παρισιού απέκτησαν μια αντιαισθητική προσθήκη αυτή την εβδομάδα σημειώνει το Politico: περισσότερα από 44.000 μεταλλικά εμπόδια δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων, από τα Ηλύσια έως το ˆÎle-Saint-Louis, αυτή τη μικρή νησίδα πίσω από το  Île de la Cité, όπου βρίσκεται μεγαλοπρεπής η Παναγία των Παρισίων.

Τα προσωρινά «τείχη» τοποθετήθηκαν ως μέρος των μαζικών προετοιμασιών ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που ξεκινούν επίσημα την Παρασκευή.

Για να πούμε και την αλήθεια, θα ήταν αδύνατον να οργανωθεί κάτι τέτοιο χωρίς πολύ -πολύ- αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Το Παρίσι άλλωστε, ιδίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, αλλά και αυτή στη Νίκαια το 2016, εφαρμόζει πολύ αυστηρά μέτρα στα τουριστικά σημεία, όπως το Λούβρο, ο Πύργος του Άιφελ, τα Ηλύσια Πεδία, ακόμη και οι Galleries Lafayettes.

REUTERS/Marko Djurica

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή τελετή έναρξης. Αυτό που αναμένεται να είναι ένα εκπληκτικό θέαμα – και επίσης ένας εφιάλτης ασφαλείας. Η τελετή δεν θα γίνει σε κάποιο στάδιο (πχ Stade de France), αλλά στον Σηκουάνα, με πλοιάρια με τους αθλητές να τον διαπλέουν.

«Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση ασφαλείας που χρειάστηκε ποτέ να οργανώσει οποιαδήποτε χώρα σε μια περίοδο ειρήνης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν στους δημοσιογράφους την Τρίτη, όπως γράφει το Politico.

Πρόσβαση με… QR

Πριν από την τελετή, οι περισσότερες γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές του Σηκουάνα θα είναι κλειστές. Οι αρχές έχουν επίσης περιορίσει την πρόσβαση από την περασμένη εβδομάδα στο εμβληματικό κέντρο της πόλης του Παρισιού. Έχουν κλειδώσει μια μεγάλη περιοχή κοντά στον ποταμό που περιλαμβάνει το Λούβρο, την Παναγία των Παρισίων και τον Πύργο του Άιφελ (μια ακτίνα περίπου 8 χλμ) και είναι προσβάσιμη μόνο με την επίδειξη ενός ειδικού κωδικού QR που χορηγείται σε κατοίκους, εργαζόμενους εκεί ή άτομα που έκαναν προκράτηση σε πρόσβαση σε μουσεία και εστιατόρια.

Παρίσι 2024: Αύριο αναπτύσσεται η περίμετρος προστασίας για την τελετή έναρξης

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι έλαβε περισσότερα από 200.000 αιτήματα για κωδικούς «Pass Jeux» (σ.σ. πάσο των Αγώνων δηλαδή) μέσω του ιστότοπού του.

Περίπου 30.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτύσσονται στην πόλη κάθε μέρα των Αγώνων. Την ημέρα της τελετής έναρξης, 45.000 θα περιπολούν στους δρόμους του Παρισιού μαζί με 10.000 στρατιώτες.

REUTERS/Marko Djurica

Ενώ η γαλλική κυβέρνηση κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να ενημερώσει τους ντόπιους για το κλείσιμο εκ των προτέρων, οι Παριζιάνοι είναι θυμωμένοι που οι καθημερινές μετακινήσεις τους συναντούν δυσκολίες.

Η UMIH, επισημαίνει το Politico σε ρεπορτάζ του, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί ξενοδοχεία και εστιατόρια, είπε ότι τα εστιατόρια και οι καφετέριες σε απαγορευμένες περιοχές χάνουν έως και το 60% του τζίρου τους. Οι γαλλικές αρχές υποσχέθηκαν να αποζημιώσουν ορισμένες από αυτές τις απώλειες. Αλλά τα αιτήματα θα εξεταστούν αργότερα από ειδική επιτροπή.

Οι μετακινήσεις με μέσα μεταφοράς έχουν επίσης επιβαρυνθεί. Σημειώστε πως το απλό εισιτήριο για το μετρό, από 2,1€ θα φτάσει έως και τα 5€ καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων, καθώς και αυτά χωρίζονται σε ζώνες.