Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Είναι στόχος τρομοκρατών το Παρίσι;

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Η επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους στο προσκήνιο, οι απειλές και γιατί οι Αγώνες αποτελούν ελκυστικό στόχο για τους τρομοκράτες

Η φρικτή τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι, που άφησε πίσω της 131 νεκρούς, παραμένει βαθιά ριζωμένη στη γαλλική συλλογική συνείδηση. Την ίδια ημέρα δύο βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους έξω από το Stade de France κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Οι γαλλικές αρχές αναγνωρίζουν ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Παρίσι και ότι πέρα από τη χαρά και τον ενθουσιασμό για τους Θερινούς Αγώνες, υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού και η ανησυχία. Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε πριν από κάποιους μήνες στη Ρωσία, ενώ τον τελευταίο χρόνο οι αρχές σε Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία και άλλες χώρες έχουν προβεί σε συλλήψεις υπόπτων για οργάνωση τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Η Γαλλία θα αναπτύξει 45.000 φρουρούς ασφαλείας και επιπλέον 40.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες για να προστατεύσει τα εκτιμώμενα 15 εκατομμύρια τουρίστες που πρόκειται να γεμίσουν την Πόλη του Φωτός τις επόμενες εβδομάδες.

Η Γαλλία διαρκώς στο στόχαστρο

Στα εννέα χρόνια που ακολούθησαν από την επίθεση στο Μπατακλάν, η Γαλλία υπήρξε το κύριο θύμα της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών στη Δύση. Η χώρα έχει γίνει μάρτυρας περισσότερων από 40 ισλαμιστικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων, περίπλοκων επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από καλά εκπαιδευμένους χειριστές.

Τουλάχιστον 26 από αυτές τις επιθέσεις έχουν συνδεθεί με το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το Foreign Policy. Κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν περισσότερα από 20 γνωστά αποτυχημένες απόπειρες στη χώρα. Όπως αναφέρουν αναλυτές ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ο μεγάλος αριθμός εξτρεμιστών που εδρεύουν στην Τουρκία με πολεμική εμπειρία και «γαλλική σύνδεση».

Τους τελευταίους μήνες, επίσης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και οι μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον δυτικό κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της τρομοκρατικής απειλής, με ορισμένους μάλιστα να συγκρίνουν την κατάσταση με τη συσσώρευση προειδοποιήσεων πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων ως στόχου ακολουθεί τη λογική της ίδιας της τρομοκρατίας. Άλλωστε, όπως έχει πει ο επί μακρόν ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Μπράιαν Μάικλ Τζένκινς, «Η τρομοκρατία είναι θέατρο». Η στόχευση του πιο εξέχοντος αθλητικού γεγονότος, των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι μια πράξη που οι τρομοκράτες γνωρίζουν ότι θα κερδίσει αυτομάτως την παγκόσμια προσοχή.

Το ιστορικό των επιθέσεων στους Ολυμπιακούς

Οι αθλητικές διοργανώσεις και ειδικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν στοχοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια από ομάδες και άτομα με διαφορετικά κίνητρα και ιδεολογίες, θυμίζει το Foreign Policy. Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει τη σφαγή του Μαύρου Σεπτέμβρη στο Μόναχο το 1972, όταν Παλαιστίνιοι μαχητές σκότωσαν δύο μέλη της Ολυμπιακής ομάδας του Ισραήλ. Το 1996, ένας τρομοκράτης ονόματι Έρικ Ρόμπερτ Ρούντολφ, παρακινούμενος από πεποιθήσεις κατά των αμβλώσεων και ένα μείγμα ακροδεξιών απόψεων, συμπεριλαμβανομένου του εξτρεμισμού της Χριστιανικής Ταυτότητας, τοποθέτησε βόμβα στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους.

Τρομοκράτες και βίαιοι εξτρεμιστές έχουν επίσης σχεδιάσει επιθέσεις εναντίον άλλων αθλητικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών 2018 στη Ρωσία, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2021 και πιο πρόσφατα, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ, το οποίο πραγματοποιήθηκε εν μέρει στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Ένας από τους λόγους που τα αθλητικά γεγονότα υψηλού προφίλ είναι ελκυστικοί στόχοι είναι επειδή θεωρούνται εύκολοι στόχοι, κάτι που οι ίδιες οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν επίσης επισημάνει προηγουμένως.

Τα πρόσφατα σχέδια των τρομοκρατών που μπλόκαραν οι αρχές

Στους μήνες πριν από το Euro 2024, η Γερμανία κατάφερε να αποκρούσει μια σειρά από σχεδιαζόμενες επιθέσεις τρομοκρατών, που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και, συγκεκριμένα, με το παράρτημα της ομάδας που βρίσκεται στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος- Χορασάν (IS-K ). Και μόλις μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ένας 23χρονος άνδρας γερμανικής και μαροκινής υπηκοότητας συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, με τη γερμανική αστυνομία να επισημαίνει ότι σκόπευε να χτυπήσει κατά της αθλητικής εκδήλωσης. Ο άνδρας είχε μεταφέρει χρήματα στο παρελθόν στο Ισλαμικό Κράτος και πριν τη σύλληψή του είχε κάνει αίτηση για να εργαστεί ως φύλακας έξω από ένα από τα γήπεδα.

Στις 18 Νοεμβρίου 2022, επτά άτομα συνελήφθησαν στο Στρασβούργο για σχεδιασμό επίθεσης. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, τρεις επιθέσεις απετράπησαν. Παραμένει άγνωστο εάν ο στόχος τους είχε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους, ένας 16χρονος, είχε αναφέρει στο social media ότι θέλει να χτυπήσει τους Αγώνες.