Skip to main content

Κάμαλα Χάρις: Προβάδισμα έναντι του Τραμπ δείχνει δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos

REUTERS/Vincent Alban

Η άνοδος της Χάρις αναδιαμορφώνει δραματικά μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία πολλοί ψηφοφόροι ήταν δυσαρεστημένοι με τις επιλογές τους

Με επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την πρώτη προεκλογική της συγκέντρωση η Κάμαλα Χάρις, η οποία μόλις δύο μέρες πριν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι προηγείται οριακά έναντι του Τραμπ.

«Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, σας υπόσχομαι ότι θα βάλω με υπερηφάνεια το ιστορικό μου απέναντι στο δικό του οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας», είπε σε ένα πλήθος αρκετών χιλιάδων ανθρώπων που ζητωκραύγαζε στο West Allis Central High School, σε προάστιο του Μιλγουόκι στο Ουισκόνσιν, μια κρίσιμη πολιτεία μάχης στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

«Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα ελευθερίας, ευσπλαχνίας και κράτους δικαίου ή σε μια χώρα χάους, φόβου και μίσους;» ρώτησε.

Προβάδισμα με 44%

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42% μεταξύ των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εθνική δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη, αφού ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την αναμέτρηση την Κυριακή και υποστήριξε τη Χάρις ως διάδοχό του.

Προηγούμενες δημοσκοπήσεις που είχαν διεξαχθεί πριν από την αποχώρηση του Μπάιντεν έβρισκαν τη Χάρις και τον Τραμπ ισόπαλους στο 44% πριν από μία εβδομάδα και τον Τραμπ να προηγείται με μία ποσοστιαία μονάδα στις αρχές του μήνα.

Και στις τρεις περιπτώσεις, η διαφορά ήταν εντός του περιθωρίου σφάλματος των 3 μονάδων της δημοσκόπησης, αλλά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν κάποια περιορισμένη κίνηση προς την κατεύθυνση των Δημοκρατικών – και μπορεί να υποδηλώνουν ότι η ανάδειξη της Χάρις στην κορυφή του ψηφοδελτίου αμβλύνει την όποια δυναμική μπορεί να έχει αποκτήσει ο Τραμπ από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών την περασμένη εβδομάδα, επίσης στο Μιλγουόκι.

Ευρεία στήριξη της Χάρις

Η Χάρις εδραίωσε γρήγορα την υποστήριξη του κόμματός της αφού ο Μπάιντεν, 81 ετών, εγκατέλειψε την εκστρατεία επανεκλογής του υπό την πίεση μελών του κόμματός του που ανησυχούσαν για την ικανότητά του να νικήσει τον Τραμπ ή να υπηρετήσει για άλλη μια τετραετία.

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν παραταχθεί πίσω από την υποψηφιότητά της, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τσακ Σούμερ και Χάκεμ Τζέφρις, οι οποίοι υποστήριξαν τη Χάρις την Τρίτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Μια ανεπίσημη έρευνα των αντιπροσώπων από το Associated Press έδειξε ότι η Χάρις έχει περισσότερους από 2.500 αντιπροσώπους, πολύ περισσότερους από τους 1.976 που απαιτούνται για την υποψηφιότητα. Οι αντιπρόσωποι θα μπορούσαν ακόμη να αλλάξουν γνώμη, αλλά κανείς άλλος δεν έλαβε ψήφους στην έρευνα του AP. 54 αντιπρόσωποι δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Η άνοδος της Χάρις αναδιαμορφώνει δραματικά μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία πολλοί ψηφοφόροι ήταν δυσαρεστημένοι με τις επιλογές τους.

Επιφορτισμένος με ανησυχίες που περιλάμβαναν την υγεία του και τις συνεχείς υψηλές τιμές που συμπιέζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών των Αμερικανών, ο Μπάιντεν έχανε έδαφος έναντι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, ιδίως στις ανταγωνιστικές πολιτείες που είναι πιθανό να κρίνουν τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του Ουισκόνσιν και των πολιτειών Sun Belt της Αριζόνα και της Νεβάδα.

Πηγή: Reuters