Skip to main content

ΕΕ και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία στήριξης ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

© Alexandre Lallemand/CONSILIUM

Το δάνειο θα αποπληρωθεί με κέρδη από επενδύσεις σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να μοιραστούν εξίσου μεταξύ τους τις συνεισφορές για ένα δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Politico, οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον θα παράσχουν από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία σύμφωνα με ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας την Τετάρτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και ο Καναδάς θα καλύψουν το υπόλοιπο του δανείου.

Η επίτευξη μιας συμφωνίας θα ανοίξει το δρόμο για τη δυτική συμμαχία να δώσει το δάνειο στην Ουκρανία πριν από την αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία του τέλους του έτους.

Άμυνα και ανθρωπιστική βοήθεια

Οι κυβερνήσεις έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι το δάνειο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων της άμυνας ή των ανθρωπιστικών αναγκών.

Οι ηγέτες της G7 τον Ιούνιο συμφώνησαν να παράσχουν το δάνειο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα αποπληρωθεί χρησιμοποιώντας τα έσοδα που θα προκύψουν από την επένδυση πάνω από 250 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν ακινητοποιηθεί στη Δύση.

Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων κατέχεται από το αποθετήριο τίτλων Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες.

Όμως οι διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων σχετικά με τον τρόπο καταμερισμού του δανείου έχουν καθυστερήσει την πρόοδο.

Το «αγκάθι» είναι ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να εμπλέξουν το Κογκρέσο εάν το δάνειο θεωρηθεί ότι θέτει σε κίνδυνο τα χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων, γεγονός που αυξάνει τους φόβους ότι η διαδικασία θα τραβήξει πέρα από την προθεσμία, δήλωσαν αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών.

Για να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να λάβει διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου αποπληρωθεί ολόκληρο το δάνειο.

Το μπλοκ έχει προτείνει να γραφτεί στο νόμο ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα ακινητοποιηθούν μέχρι η Ρωσία να αποπληρώσει μελλοντικές μεταπολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να προτείνει το δικό της κείμενο για τη μετάφραση της συμφωνίας της G7 στο δίκαιο της ΕΕ λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την ακριβή συνεισφορά της στο δάνειο. Αλλά υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες ότι αυτό μπορεί να συμβεί ήδη από την Τετάρτη.