Τη «σκυτάλη» των προκλήσεων έλαβε ο πρόεδρος του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς έκανε λόγο για «τουρκοκυπριακό κράτος που πρέπει να αναγνωριστεί» ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στην κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει προγραμματισμένη της συναυλία στο Τσεσμέ της Σμύρνης.
Αντιδρώντας έντονα στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι «τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε το νότιο τμήμα του νησιού ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας (Νίκος Δένδιας), και έκανε δηλώσεις και επιχείρησε να αμαυρώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων και είπε πως “είναι γιορτές ντροπής”, εξέφρασε την ενόχληση του για την παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων… είναι δειλία, θράσος, και αλαζονεία».
Και πρόσθεσε ότι «Η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου έθεσε τέλος στις απόπειρες γενοκτονίας. Οι εχθροί των Τούρκων είναι ανήσυχοι και έχουν χάσει τον ύπνο τους».
Επίθεση και στη Δέσποινα Βανδή
«Η ασέβεια Ελληνίδας τραγουδίστριας προς την τουρκική σημαία και την αφίσα του Ατατούρκ είναι άλλο ένα παράδειγμα ανηθικότητας που επιβαρύνει την υπομονή μας».
Για το Κυπριακό
Αναφερόμενος στην Κύπρο ανέφερε ότι «Το χρόνιο κυπριακό πρόβλημα είναι έργο αυτών που φοβούνται τη λύση. Κάθε φορά ήταν η ελληνική πλευρά που δεν ευνοούσε τη λύση. Η ελληνική πλευρά σαμποτάρει τη λύση».
Ο Μπαχτσελί συνέχισε λέγοντας «Στεκόμαστε πίσω από την υπόθεση της Κύπρου. Το τουρκοκυπριακό κράτος πρέπει να αναγνωριστεί. Το τουρκοκυπριακό κράτος θα αναγνωριστεί όταν έρθει η μέρα και η ώρα. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Η ειρήνη στην Κύπρο σημαίνει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ευημερία της Κύπρου σημαίνει την άνοδο της περιοχής. Παρόλο που έχουμε δύο κράτη, το έθνος μας είναι ένα. Οι προσπάθειες να μετατραπεί η νότια Κύπρος σε κέντρο logistics του Ισραήλ δεν είναι τίποτα άλλο από το να κλιμακώνουν το περιβάλλον αστάθειας».
Αναφερόμενος στα κατεχόμενα δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει αμέσως τέλος στην παράνομη απομόνωση στην οποία έχει καταδικαστεί ο τουρκοκυπριακός λαός, η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το ‘’τουρκοκυπριακό κράτος’’, πρέπει να αναγνωριστεί».
«Ό,τι έγινε στην Κρήτη, το ίδιο σχεδιάστηκε και στην Κύπρο. Αν η Τουρκία δεν είχε παρέμβει πριν από 50 χρόνια, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα αντιμετώπιζε τα ίδια δράματα, τα ίδια βάσανα και τις ίδιες ανθρωπιστικές καταστροφές που βίωσε στο Χοτζαλί, στο Κιρκούκ, στο Ανατολικό Τουρκιστάν και στη Γάζα», κατέληξε.
Πηγή hurriyet