Skip to main content

Οι Ρεπουμπλικάνοι «σταύρωσαν» την επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας: Μία τρομακτική ιστορία…DEI

Κίμπερλι Τσιτλ στο Κογκρέσο/ REUTERS/Kevin Mohatt

Την εγκαλούν ότι θυσίασε στον βωμό των λεγόμενων στόχων DEI (Διαφορετικότητα,  Ισότητα, Συμπερίληψη) την αξιοκρατική επιλογή δυναμικού

Βομβαρδισμό ερωτήσεων και συνεχή πυρά κριτικής δέχθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Κίμπερλι Τσιτλ, από βουλευτές και των δύο κομμάτων. Αρκετοί μάλιστα τόνισαν ότι θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ωστόσο η επίθεση των Ρεπουμπλικάνων ήταν σαφώς πιο σκληρή με τους βουλευτές του κόμματος να θέτουν όχι μόνο τα εύλογα ερωτήματα για σοβαρά κενά ασφαλείας στην προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια, αλλά και ζητήματα στελέχωσης και οργάνωσης της υπηρεσίας.

Ουσιαστικά εγκαλούν τη Μυστική Υπηρεσία και την επικεφαλής της ότι θυσίασε στον βωμό των λεγόμενων στόχων DEI (Diversity, Equity, Inclusion – Διαφορετικότητα,  Ισότητα, Συμπερίληψη) την αξιοκρατική επιλογή δυναμικού και την αποτελεσματικότητα.

Η ίδια παραδέχθηκε ότι η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ ήταν «η πιο σοβαρή επιχειρησιακή αποτυχία στη Μυστική Υπηρεσία εδώ και δεκαετίες», αλλά αρνήθηκε ότι επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία της υπηρεσίας οι στόχοι DΕΙ και άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Να σημειωθεί ότι ανήκει στο δυναμικό της Μυστικής Υπηρεσίας από το 1995 και είναι επικεφαλής της από το 2022.

«Όλη η χώρα απαιτεί να παραιτηθείτε»

Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν από τη Τζόρτζια, ρώτησε την Τσιτλ, αν έχει το χρονικό των πυροβλισμών στη διάθεσή της. Όταν εκείνη απάντησε ότι «δεν έχει λεπτομέρειες», ακούστηκαν γέλια στην αίθουσα και στη συνέχεια η βουλευτής ξέσπασε, λέγοντας πως «αυτό είναι σοκαριστικό… όλη η χώρα απαιτεί να παραιτηθείτε».

«Σε ποιο σημείο κάποιος θεωρείται απειλή;», αναρωτήθηκε, τονίζοντας πως είναι ακατανόητο το πώς οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας δεν αντιμετώπισαν ως απειλή έναν άνδρα που ο κόσμος, που βρισκόταν στον χώρο αμέσως αντιλήφθηκε ως απειλή. Κατέληξε ρωτώντας εάν υπήρχε συνωμοσία για τη δολοφονία του Τραμπ – κάτι στο οποίο η Τσιτλ απάντησε αρνητικά.

Ο Νικ Λάνγκγουόρθι από την πλευρά του εγκάλεσε την Τσιτλ για «φτωχή κρίση» και παράλειψη καθήκοντος.

«Το ότι δεν έχετε επισκεφτεί τον τόπο της απόπειρας είναι απλώς τρελό», τόνισε. «Πραγματικά με τρελαίνει», επανέλαβε, καλώντας τον πρόεδρο να την απολύσει. «Έχετε φέρει περισσότερη ντροπή στην Υπηρεσία σας σήμερα από ό,τι κατά την απόπειρα δολοφονίας. Είναι η χειρότερη κατάθεση που έχω δει ποτέ σε επιτροπή του Κογκρέσου».

«Με αηδιάζει η απόδοσή σας – Μία ιστορία τρόμου»

Η βουλευτής της Φλόριντα, Άννα Πωλίνα Λούνα, ζήτησε να ασκηθεί δίωξη κατά της Τσιτλ για ψευδορκία. «Με αηδιάζει η απόδοσή σας σήμερα», της είπε.

Άκρως καυστικός και ο Τιμ Μπέρτσετ απο το Τενεσί, επέκρινε την επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας για την αποτυχία της να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική την παρουσία της στο Κογκρέσο και αποκαλώντας την «ιστορία τρόμου της DEI».

«Οι πράκτορες δεν είδαν ως απειλή έναν λευκό άνδρα»

Από την άλλη η Τζασμίν Κρόκετ, βουλευτής των Δημοκρατικών από το Τέξας, σχολίασε πως όντως μπορεί η εκπαίδευση των κορυφαίων πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας να είναι προκατειλημμένη, αλλά όχι λόγω DEI όπως υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά λόγω ρατσιστικών στερεοτύπων. Είπε συγκεκριμένα ότι μπορεί οι πράκτορες να μην έβλεπαν ως απειλή τον δράστη, παρά το γεγονός ότι σερνόταν σε μία στέγη κρατώντας όπλο, επειδή ήταν λευκός άνδρας.