Skip to main content

Η Αρμενία όλο και πιο κοντά στην ΕΕ καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσία «εκτροχιάζονται»

Σκέψεις να ανοίξει διάλογος για την κατάργηση της βίζας

Η Αρμενία φαίνεται πως πλησιάζει όλο και περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι σχέσεις της με τη Ρωσία «εκτροχιάζονται».

Το μπλοκ αποφάσισε να ανοίξει διάλογο για την κατάργηση της βίζας με την Αρμενία, ανακοίνωσε η ΕΕ τη Δευτέρα, σε αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών του Ερεβάν χαρακτήρισε «ορόσημο» για τους δεσμούς του παραδοσιακού συμμάχου της Ρωσίας με το μπλοκ.

Οικονομική στήριξη ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε στον ιστότοπό του ότι το μπλοκ αποφάσισε να ανοίξει συνομιλίες με το Ερεβάν για τη βίζα, καθώς και να προσφέρει βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ (10,89 εκατ. δολάρια) στον στρατό της Αρμενίας.

Η Αρμενία -τους τελευταίους μήνες- έχει σπεύσει να οικοδομήσει δεσμούς με δυτικές χώρες εν μέσω της ταχείας εξασθένησης των σχέσεων με τη σύμμαχο της Συνθήκης Ρωσία, την οποία Αρμένιοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει ότι δεν την προστατεύει από το γειτονικό και μακροχρόνιο αντίπαλο Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν ανέφερε σε δήλωσή του πως «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αρμενίας και της ΕΕ, η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές».

Η κατάργηση των θεωρήσεων θα επιτρέψει στους Αρμένιους να πραγματοποιούν σύντομες επισκέψεις σε χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ – η οποία είναι ελεύθερη από εσωτερικά σύνορα – χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Αρκετές άλλες μετα-σοβιετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της γειτονικής Γεωργίας της Αρμενίας, έχουν λάβει τέτοια καθεστώτα.

Οι όροι

Στην ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο ανέφερε ότι το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θα εισαχθεί μόνο όταν η Αρμενία εκπληρώσει ορισμένα «κριτήρια αναφοράς». Τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Στα «σκαριά» ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν

Η στρατιωτική υποστήριξη προς την Αρμενία, η οποία έχει διασπορά στην Ευρώπη, ιδίως στη Γαλλία, έρχεται καθώς το Ερεβάν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται να προτείνει την υπογραφή εγγράφου με την Αρμενία σχετικά με τις βασικές αρχές μιας μελλοντικής συνθήκης ειρήνης ως ενδιάμεσο μέτρο, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν.

Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλουν να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης για να τερματίσουν τη σύγκρουση για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε το Σάββατο ότι το κείμενο μιας συνθήκης είναι έτοιμο κατά 80%-90%, αλλά επανέλαβε ότι είναι αδύνατο να υπογραφεί πριν η Αρμενία τροποποιήσει το σύνταγμά της για να αφαιρέσει μια έμμεση αναφορά στην ανεξαρτησία του Καραμπάχ, την οποία η Αρμενία έχει απορρίψει.

Τους τελευταίους μήνες, οι δύο χώρες προσπάθησαν να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά τη συνθήκη ειρήνης, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των συνόρων, με την Αρμενία να συμφωνεί να παραδώσει στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα αμφισβητούμενα συνοριακά χωριά.

Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε ότι η συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της, αλλά ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις του να αλλάξει το σύνταγμά της.

Στις 5 Ιουλίου, Ημέρα Συντάγματος στην Αρμενία, ο Πασινιάν δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα «το οποίο ο λαός θα θεωρεί ότι είναι αυτό που δημιούργησε, αυτό που αποδέχθηκε, αυτό που είναι γραμμένο σε αυτό είναι η ιδέα του για το κράτος που δημιούργησε και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτών σε αυτό το κράτος».

Πηγή dailysabah