Skip to main content

Η Πολωνία προειδοποιεί για ενδεχόμενη «αλλαγή» στις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ

EPA/Patrick Tsui HANDOUT EDITORIAL

Φόβοι πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να υποβαθμίσουν σημαντικά την επένδυσή τους στο ΝΑΤΟ

«Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να προετοιμαστεί για αλλαγή σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντεκ Σικόρσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, μιλώντας στο Politico, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι πρέπει να προετοιμαστούν για μια «αλλαγή» στη διατλαντική σχέση και να αρχίσουν να δαπανούν περισσότερα για την άμυνα – ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο Σικόρσκι, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν «στρατηγικός εταίρος» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την αμερικανική προεδρική κούρσα.

Αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν «άλλη επιλογή» από το να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη συλλογική τους άμυνα, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «παρακολουθεί στενά την Ασία».

Ανησυχία ΕΕ για την επένδυση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

«Είναι δουλειά μας να εξηγήσουμε στους Αμερικανούς εταίρους μας ότι όσο αισθανόμαστε την απειλή της Ρωσίας, δεν θα μπορούμε να εμπλακούμε πλήρως εκεί», είπε αναφερόμενος στην Ασία, όπου οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει πολύ λιγότερες δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα σχόλια του Σικόρσκι, τα οποία έγιναν μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να υποβαθμίσουν σημαντικά την επένδυσή τους στο ΝΑΤΟ, ιδίως εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιός του, Τζέι Ντι Βανς, εκλεγούν στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο.

Ενώ η Ευρώπη είναι πιο νευρική για την πιθανή επιστροφή του Τραμπ, διπλωμάτες από πολλές χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η στροφή προς την Ασία είναι μια βαθύτερη τάση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και έχει συνεχιστεί τόσο υπό Δημοκρατικούς όσο και υπό Ρεπουμπλικανούς προέδρους.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αντιλήψεις – ορθές ή λανθασμένες – ότι η Αμερική εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ η ΕΕ παραμένει ο κορυφαίος παγκόσμιος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το διευρυνόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπόριο αγαθών με την Ευρώπη τροφοδοτεί αυτή την αφήγηση.

Ρωσία – Ουκρανία

Ένα άλλο μείζον θέμα είναι η ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, η οποία εντείνεται ενόψει της προεδρικής ψηφοφορίας του Νοεμβρίου και η οποία έχει ως στόχο να υπονομεύσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αν η Μόσχα μπορέσει να ενθαρρύνει τις τάσεις απομονωτισμού μεταξύ των Αμερικανών, να τους πείσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πραγματικά συμφέροντα για τα οποία αξίζει να πολεμήσουν στην Ευρώπη και να τους παρακινήσει να αντιταχθούν στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», προειδοποιεί η εφημερίδα, “τότε το Κρεμλίνο θα μπορούσε να κερδίσει όχι μόνο έναν στρατιωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά έναν υβριδικό πόλεμο σε όλη τη Δύση».