Skip to main content

ΗΠΑ: Συνομιλία Μπάιντεν – Πελόζι μια μέρα πριν την απόσυρση από την εκλογική κούρσα

REUTERS/Leah Millis

Παραμένει ασαφές αν η Πελόζι θα υποστηρίξει τη Χάρις

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, από την Καλιφόρνια, μίλησε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το Σάββατο για τις επιπτώσεις από την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και για το πώς αυτό πλήττει την παρακαταθήκη του, σύμφωνα με άτομο που έχει άμεση γνώση του θέματος, μεταδίδει το CNBC.

Μία ημέρα αργότερα, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αποσύρεται από την κούρσα και υποστήριξε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο περιγράφηκε ως «εγκάρδιο» από την πηγή και δεν είναι σαφές αν οι δύο τους μίλησαν την Κυριακή, την ίδια ημέρα που ο Μπάιντεν πήρε την απόφασή του να αποχωρήσει από την κούρσα.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, D-N.Y., μίλησε σήμερα το απόγευμα με τον Μπάιντεν, σύμφωνα με το NBC News.

Πότε πήρε την απόφαση να αποπσυρθεί

Ο Μπάιντεν είπε στην ηγετική του ομάδα ότι άλλαξε γνώμη για την παραμονή του στην κούρσα στις 13:45 την Κυριακή, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο NBC News. Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την κούρσα, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία τον καλούσαν να εγκαταλείψει την κούρσα.

Οι εκπρόσωποι Τύπου της Πελόζι και του Μπάιντεν δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Η Πελόζι επαίνεσε τον Μπάιντεν σε δήλωσή της μετά την αποχώρησή του από την κούρσα.

«Η παρακαταθήκη του οράματος, των αξιών και της ηγεσίας τον καθιστούν έναν από τους πιο σημαντικούς προέδρους στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε η Pelosi την Κυριακή. «Με αγάπη και ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο Μπάιντεν που πάντα πίστευε στην υπόσχεση της Αμερικής και έδινε στους ανθρώπους την ευκαιρία να φτάσουν στην ολοκλήρωσή τους».

Για την Πελόζι, το τηλεφώνημα έγινε αφού η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων φέρεται να είπε στον Μπάιντεν ότι οι δημοσκοπήσεις από την προσπάθειά του στο ντιμπέιτ απέναντι στον Τραμπ δείχνουν ότι δεν θα μπορούσε να νικήσει τον πρώην πρόεδρο και, αν παρέμενε στην κούρσα, θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο.

Παραμένει ασαφές αν η Πελόζι θα υποστηρίξει τη Χάρις.