Skip to main content

Παραίτηση Μπάιντεν από την κούρσα: 5 + 1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

REUTERS/Nathan Howard

Τι έγινε και τι περιμένουμε στο εξής

Στελέχη των Δημοκρατικών, πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ηγέτες από όλο τον κόσμο, εξαίρουν το ήθος και την ηγεσία, που επέδειξε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο και επικροτούν ως «γενναία» και «άξια σεβασμού» την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα.

Ο ίδιος, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες επέμενε ότι δεν πάει πουθενά, παραδέχθηκε ότι το να μην επιδιώξει την επανεκλογή στην προεδρία «είναι προς το συμφέρον του κόμματος και της χώρας». Ας δούμε τι έγινε τις τελευταίες ώρες και τι περιμένουμε τώρα:

  • Ο Τζο Μπάιντεν λίγο αφότου ανακοίνωσε την απόφασή του, εξέφρασε τη στήριξή του σε. μία υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις. Εκείνη περιέγραψε την απόφασή του ως «ανιδιοτελή και πατριωτική πράξη».
  • Τώρα το ένα μετά το άλλο τα στελέχη των Δημοκρατικών σπεύδουν να εκφράσουν τον θαυμασμό και τις ευχαριστίες τους στον Τζο Μπάιντεν. Όλο το προηγούμενο διάστημα ωστόσο του είχαν ασκήσει εντονότατες πιέσεις να παραδώσει τη σκυτάλη.
  • Η αρχή του τέλους για την υποψηφιότητα Μπάιντεν ήταν το καταστροφικό debate απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, στις 27 Ιουνίου.
  • Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τον Μπάιντεν (που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος στην κυβέρνησή του) ως «πατριώτη ύψιστης τάξεως». Ήταν μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, μαζί με τη Νάνσι Πελόζι, που είχαν εκφράσει σε ιδιωτικές συνομιλίες έντονη ανησυχία για τις πιθανότητες επανεκλογής του Μπάιντεν, αλλά απέφυγαν να τον «αδειάσουν» δημοσίως.
  • Ο Μπάιντεν σκοπεύει να παραμείνει στον Λευκό Οίκο έως την ολοκλήρωση της θητείας του. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου και ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2025. Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων τονίζουν πως εάν δεν είναι ικανός για το χρίσμα, δεν είναι ικανός ούτε για πρόεδρος και θα πρέπει να παραιτηθεί και από τη θέση.
  • Μέχρι στιγμής η μόνη υποψήφια για το χρίσμα είναι η Κάμαλα Χάρις. Αλλά δεν αποκλείεται να δούμε και άλλους να βγαίνουν μπροστά. Το χρίσμα θα δοθεί άλλωστε τυπικά στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου. Έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν.

Διαβάστε ακόμη: 

Τζο Μπάιντεν: Από το μοιραίο debate στην απόσυρση – Το χρονικό της πτώσης

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.