Skip to main content

Κάμαλα Χάρις: Πώς έφτασε στην αντιπροεδρία και πολύ κοντά πια στο χρίσμα της προεδρίας

Είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και πριν από 5 χρόνια

Είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα στη θέση της αντιπροεδρίας των ΗΠΑ. Και τώρα η Κάμαλα Χάρις είναι πολύ πιθανό να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος, για να δώσει μία σκληρή μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Εδώ και μέρες, καθώς είχε γίνει εμφανές ότι η υποψηφιότητα Μπάιντεν, δεν ήταν βιώσιμη, είχε προβληθεί ως το φαβορί για να «λάβει τη σκυτάλη». Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στην υποψηφιότητά της.

Η πολιτική πορεία της

Μόλις πριν από πέντε χρόνια, η κ. Χάρις ήταν η γερουσιαστής από την Καλιφόρνια που ήλπιζε να κερδίσει την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Αλαμέδα. Λίγα χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα, που υπηρέτησε ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια.

Απέκτησε τη φήμη ενός από τα ανερχόμενα αστέρια του Δημοκρατικού κόμματος, χρησιμοποιώντας αυτή τη δυναμική για να την ωθήσει να εκλεγεί γερουσιαστής της Καλιφόρνια το 2017.

Αλλά οι προεδρικοί της στόχοι ήταν ανεπιτυχείς το 2020. Η εκστρατεία της «πέθανε» σε λιγότερο από ένα χρόνο και ήταν ο Τζο Μπάιντεν που επανέφερε την 59χρονη πλέον στο επίκεντρο της χώρας, βάζοντάς την στο «εισιτήριό» του.