Skip to main content

Βιέννη: Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές που προσπάθησαν να διακόψουν πορεία ακροδεξιών

Η Αυστρία προσέρχεται στις κάλπες στις 29 Σεπτεμβρίου

Πάνω από 50 άτομα συνέλαβε η αστυνομία στην Βιέννη την Κυριακή, καθώς συγκρούστηκε με διαδηλωτές που προσπαθούσαν να διακόψουν μια πορεία εκατοντάδων ακροδεξιών.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου έγιναν καθώς τα πολιτικά κόμματα της Αυστρίας προετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες αναμένεται να σημειώσει σημαντική άνοδο η ακροδεξιά.

Αντισυγκεντρώσεις

Αντιφασιστικές ομάδες και αριστερά πολιτικά κόμματα είχαν καλέσει σε διαμαρτυρίες ενάντια σε μια διαδήλωση και πορεία ταυτοτικών και άλλων ακροδεξιών ακτιβιστών, μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν διαδηλωτές στο κέντρο της Βιέννης με ένα πανό που καλούσε σε «παλιννόστηση», έναν όρο που χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει τη μαζική επιστροφή των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.


Εκατοντάδες αξιωματικοί αναπτύχθηκαν για να κρατήσουν μακριά τις αντιμαχόμενες ομάδες – κάθε μία από τις οποίες αποτελείτο από εκατοντάδες άτομα.

Σαράντα τρία άτομα συνελήφθησαν προσωρινά επειδή αρνήθηκαν να τερματίσουν μια καθιστική διαμαρτυρία που εμπόδιζε την πορεία, μετέδωσε το APA επικαλούμενο την αστυνομία της πόλης.

Άλλοι 10 συνελήφθησαν αφού ορισμένοι κουκουλοφόροι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τα τζάμια ενός περιπολικού έσπασαν, ανέφερε η αστυνομία.

Πριν από την έναρξη της βίας οι ακροδεξιοί πραγματοποίησαν πορεία κάτω από ένα πανό που έγραφε στα αγγλικά: «Τα παιδιά θέλουν παλιννόστηση».

Ο υπουργός Εσωτερικών Γκέχαρντ Κάρνερ, συντηρητικός, δήλωσε ότι η αστυνομία θα διώκει τα αδικήματα, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, «είτε αυτά διαπράττονται από αριστερούς ή δεξιούς εξτρεμιστές είτε από άλλους εχθρούς της δημοκρατίας».

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές

Η Αυστρία προσέρχεται στις κάλπες στις 29 Σεπτεμβρίου για εκλογές που αναμένεται να επιβεβαιώσουν μια πρόσφατη πανευρωπαϊκή τάση με στροφή προς την πολιτική δεξιά. Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας κέρδισε οριακά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα στις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολιτικοί από αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων -του σημερινού εταίρου συνασπισμού των συντηρητικών- και των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης, προειδοποιούν ότι μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει το Κόμμα των Ελευθέρων θα ενθαρρύνει τους ακροδεξιούς ριζοσπάστες.

«Δεν θέλουν τίποτα άλλο από το τέλος της πλουραλιστικής δημοκρατικής κοινωνίας μας», δήλωσε η Eva Blimlinger, εκπρόσωπος των Πρασίνων.

Πηγή: Euronews