Skip to main content

Ισπανία: Πρόστιμο στους τουρίστες που καταλαμβάνουν την παραλία- Σε ποια πόλη;

REUTERS/Jon Nazca

Πρόστιμα μέχρι και 250 ευρώ

Ενώ οι τουρίστες στη Βαρκελώνη κινδυνεύουν να πιτσιλιστούν με νεροπίστολα, όσοι βρίσκονται στην πόλη Κάλπε, στις μεσογειακές ακτές της Ισπανίας, αντιμετωπίζουν μια άλλη απειλή: ένα βαρύ πρόστιμο επειδή κρατούν χώρο στην παραλία για τον εαυτό τους.

Το δημοτικό συμβούλιο υπενθύμισε στους παραθεριστές με δελτίο τύπου την Τετάρτη ότι, σύμφωνα με το Δημοτικό Διάταγμα Χρήσης και Διαχείρισης της Ακτής, απαγορεύεται να τοποθετούν αντικείμενα όπως καρέκλες, αιώρες και ομπρέλες παραλίας πριν από τις 9 π.μ., προκειμένου να μην παρεμποδίζουν τον καθαρισμό των παραλιών.

Οι συνέπειες

Όσοι δεν συμμορφώνονται με αυτόν τον κανόνα αντιμετωπίζουν την καταγγελία, την αφαίρεση των αντικειμένων τους και πρόστιμα ύψους 250 ευρώ.

Καρέκλες, αιώρες και ομπρέλες που μένουν αφύλακτες για περισσότερες από τρεις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να απομακρυνθούν, είπε το συμβούλιο.

Πρόσθεσε ότι έχει λάβει παράπονα εδώ και μερικά χρόνια για άτομα που κρατούν χώρο στην παραλία, με τους επισκέπτες να φτάνουν το πρωί και να τη βρίσκουν ήδη παραταγμένη με αντικείμενα αλλά χωρίς ίχνος των ιδιοκτητών τους.

Καθημερινό πρόβλημα

Το ζήτημα των παραθεριστών που καταλαμβάνουν χώρο στην παραλία αποτελεί επίσης καθημερινό πρόβλημα στο κοντινό hotspot των διακοπών Benidorm, σύμφωνα με την τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Información.

Τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται αυξανόμενη αντίδραση κατά των παραθεριστών στην Ισπανία και τα νησιά της.

Τον περασμένο μήνα, η τοπική κυβέρνηση της Βαρκελώνης -όπου χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά του μαζικού τουρισμού- ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες από το 2028, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει την εκτίναξη του κόστους στέγασης και να καταστήσει την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους.

Τον Μάιο, υπήρξαν περαιτέρω μέτρα καταστολής των σκαφών για πάρτι και της δημόσιας κατανάλωσης αλκοόλ στα νησιά Ίμπιζα και Μαγιόρκα.

Και τον Απρίλιο, οι ντόπιοι στα Κανάρια Νησιά διαμαρτυρήθηκαν κατά του υπερβολικού τουρισμού, κατηγορώντας τους επισκέπτες ότι τους έδιωξαν από τα σπίτια τους και προκάλεσαν περιβαλλοντική ζημιά.

Πηγή: CNN