Skip to main content

Τι συμβαίνει στο Μπανγκλαντές;

REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Γιατί διαμαρτύρονται οι φοιτητές- Τι πυροδότησε τις συγκρούσεις

Το Μπανγκλαντές βρίσκεται σε αναταραχή.

Πρόκειται για τις πιο αιματηρές διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας, με την κυβέρνηση να επιβάλει εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας και τον στρατό να αναπτύσσεται ύστερα από τον θάνατο 105 ανθρώπων.

Από την Πέμπτη έχει τεθεί σε ισχύ μπλακ άουτ στις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και των υπηρεσιών γραπτών μηνυμάτων, καθώς η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα αντιμετωπίζει μια από τις πιο σκληρές δοκιμασίες των 15 χρόνων της στην εξουσία.

Στους δρόμους έχουν σημειωθεί οι πιο βίαιες σκηνές συγκρούσεων μεταξύ των φοιτητών και των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, το Σάββατο οι δρόμοι ήταν έρημοι, καθώς στρατιώτες περιπολούσαν μετά τις συγκρούσεις της τελευταίας εβδομάδας.

Γιατί διαμαρτύρονται οι φοιτητές;

Εκατοντάδες και χιλιάδες φοιτητές έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας να τερματιστεί το σύστημα των ποσοστώσεων που επιφυλάσσει έως και το 30% των κυβερνητικών θέσεων εργασίας για συγγενείς βετεράνων που πολέμησαν στον πόλεμο ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές το 1971 κατά του Πακιστάν.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα, αλλά οι εντάσεις κλιμακώθηκαν τη Δευτέρα, όταν ακτιβιστές φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, το μεγαλύτερο της χώρας, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και μια αντιδιαδήλωση πυροδότησε την κατάσταση.

REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Οι φοιτητές ισχυρίστηκαν ότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, όταν η φοιτητική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος Awami League επιτέθηκε στους διαδηλωτές. Από τότε εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, έχουν υποστεί τραυματισμούς.

Η αστυνομία και οι αξιωματούχοι ασφαλείας έριξαν σφαίρες και δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στο Μπανγκλαντές την Παρασκευή, καθώς οι αρχές διέκοψαν τις υπηρεσίες διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας μετά τις φονικές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Ντάκα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι νέες συγκρούσεις ακολουθούν την πιο αιματηρή ημέρα των διαδηλώσεων μέχρι σήμερα, η οποία οδήγησε στον θάνατο 22 ανθρώπων την Πέμπτη 18 Ιουλίου, κυρίως προπτυχιακών φοιτητών, καθώς οι διαδηλωτές επιχείρησαν να επιβάλουν «πλήρη διακοπή της λειτουργίας» της χώρας.

Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των νεκρών κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων. «Με πυροβόλησαν, αλλά θα συνεχίσω τη δουλειά μου μετά τον επίδεσμο στο νοσοκομείο», έγραψε ο δημοσιογράφος Muktadir Rashid στο X.

Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής;

Την Παρασκευή, εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην κεντρική συνοικία Ναρσινγκντί της Ντάκα και απελευθέρωσαν περισσότερους από 850 κρατούμενους πριν βάλουν φωτιά στις εγκαταστάσεις, μετέδωσαν τηλεοπτικά κανάλια.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, το Σάββατο αναφέρθηκαν επίσης διάσπαρτα περιστατικά εμπρησμών.

Μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε και η διαταγή «πυροβολείστε επί τόπου», η οποία έδινε στις δυνάμεις ασφαλείας την εξουσία να πυροβολούν εναντίον του όχλου σε ακραίες περιπτώσεις, δήλωσε ο νομοθέτης Ομπαϊντούλ Κουάντερ, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Awami League.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και να αναπτύξει τον στρατό σε βοήθεια των πολιτικών αρχών», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης αργά την Παρασκευή.

REUTERS/Anik Rahman

Σημαντικοί κυβερνητικοί ιστότοποι, μεταξύ άλλων της κεντρικής τράπεζας και του γραφείου του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι έγιναν στόχος χάκερ. Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «THE R3SISTANC3» φέρεται να βρίσκεται πίσω από το hacking. «Επιχείρηση HuntDown – Σταματήστε να σκοτώνετε φοιτητές», ανέφερε σε πανομοιότυπα μηνύματα και στους δύο ιστότοπους που είδαμε την Παρασκευή, προσθέτοντας με έντονα κόκκινη γραμματοσειρά: »Δεν είναι πια διαμαρτυρία. Είναι πλέον πόλεμος».

Τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια ειδήσεων στο Μπανγκλαντές δεν βγήκαν στον αέρα την Παρασκευή, αφού χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα BTV, βανδάλισαν έπιπλα, έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε τμήματα του κτιρίου.

naftemporiki.gr