Έγκλημα πολέμου «βλέπουν» πίσω από τον θάνατο της μικρής Παλαιστίνιας, Χιντ Ρατζάμπ, στη Λωρίδα της Γάζας οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Οι εκκλήσεις της μικρής για βοήθεια συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο.
«Η δολοφονία της Χιντ Ρατζάμπ, ηλικίας 5 ετών, της οικογένειάς της και δύο διασωστών ενός ασθενοφόρου, θα μπορούσε να συνιστά ένα έγκλημα πολέμου», υπογραμμίζει ένα δελτίο τύπου αυτών των ειδικών, που κρίνουν «απαράδεκτο» τον ισραηλινό ισχυρισμό βάσει του οποίου κανείς στρατιώτης του δεν βρισκόταν σε κοντινή απόσταση τη στιγμή του περιστατικού.
Έρευνα ανεξάρτητου μηχανισμού εντός του ισραηλινού στρατού
Η πρεσβεία του Ισραήλ στη Γενεύη υπογράμμισε, σε ένα δελτίο τύπου, ότι η έρευνα σχετικά με αυτό το περιστατικό βρίσκεται πλέον στα χέρια ενός ανεξάρτητου μηχανισμού, εντός του ισραηλινού στρατού.
Εντούτοις, οι ειδικοί κρίνουν πως «η απουσία μιας κατάλληλης έρευνας και του καθορισμού των υπευθύνων», πέντε μήνες μετά τα γεγονότα, «είναι βαθιά ανησυχητική και μπορεί από μόνη της να συνιστά μια παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή».
«Αδιάψευστες αποδείξεις»
Σύμφωνα με τους ίδιους, μια πρόσφατη ανάλυση «της σκηνής του εγκλήματος προσφέρει αδιάψευστες αποδείξεις» σχετικά με τη θέση του οχήματος της οικογένειας, «το οποίο είχε εγκλωβιστεί εντός του οπτικού πεδίου ενός ισραηλινού άρματος μάχης και για τον τρόπο με τον οποίο επλήγη εξ επαφής, με τη χρήση ενός είδους όπλου που δεν μπορεί να αποδοθεί παρά μονάχα στις ισραηλινές δυνάμεις».
Οι εμπειρογνώμονες, που έχουν την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, δεν μιλούν εντούτοις εξ ονόματος του διεθνούς οργάνου.
Δύο διασώστες της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισέληνου επίσης σκοτώθηκαν.
Οι ηχητικές καταγραφές
«Οι ηχητικές καταγραφές των τηλεφωνημάτων μεταξύ της Χιντ και των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων δείχνουν ότι εκείνη ήταν η μοναδική επιζήσασα στο αυτοκίνητο προτού επίσης τη σκοτώσουν», συμπληρώνουν οι ειδικοί.
«Η βιαιότητα αυτών των δολοφονιών μοιάζει να αποτυπώνει σε ποιον βαθμό ο στρατός έχει ξεχάσει κάθε αυτοσυγκράτηση στην εκστρατεία του στη Γάζα: κάθε περίπτωση εξωδικαστικών εκτελέσεων πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μιας σωστής έρευνας και να δικαιολογείται», υπογράμμισαν οι ειδικοί.
Από την πλευρά της, η πρεσβεία εξηγεί ότι τα συμπεράσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στον γενικό εισαγγελέα του ισραηλινού στρατού, ο οποίος θα καθορίσει ποια μέτρα θα ληφθούν.
«Ο ισραηλινός στρατός ζητάει συγγνώμη για τις ζημιές που προκαλούνται στους αμάχους και θα συνεχίσει να λαμβάνει αναγκαία μέτρα για να μειώνει τις ζημιές που προκαλούνται σε αμάχους και πολιτικές υποδομές, στο μέτρο που οι συνθήκες το επιτρέπουν», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της πρεσβείας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP