«Λανθασμένη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών όπου κρίθηκε «παράνομη» η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το 1967, από το Ισραήλ.
Επιπλέον, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο εβραϊκός λαός δεν μπορεί να θεωρηθεί καταπατητής στα ιστορικά εδάφη του.
Η Χάγη δεν θα διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια
«Οι Εβραίοι δεν είναι καταπατητές της δικής τους γης», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην πρώτη αντίδρασή του για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
«Καμία λανθασμένη απόφαση στη Χάγη δεν θα διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια, καθώς η νομιμότητα των ισραηλινών οικισμών σε όλα τα εδάφη της πατρίδας μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», πρόσθεσε.
Χαιρετίζει την απόφαση η ΠΑ
Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή προεδρία χαιρέτισε μια «ιστορική» απόφαση και μια «νίκη», σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Wafa.
«Η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Παλαιστίνη» σχολίασε εξάλλου η Βάρσεν Αγαμπεκιάν Σαχίν, η υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την ανάγνωση της απόφασης του Δικαστηρίου στη Χάγη. «Είναι το ανώτατο δικαστήριο (του ΟΗΕ) και παρουσίασε μια πολύ λεπτομερή ανάλυση για την παρατεταμένη κατοχή και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε η Αγαμπεκιάν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι οι εποικισμοί του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, σε μια γνωμοδότηση ορόσημο.
Διεθνές Δικαστήριο: Παράνομοι οι εποικισμοί του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σημείωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα και να τερματίσει την «παράνομη» κατοχή αυτών των περιοχών το συντομότερο δυνατό.
Το Δικαστήριο επίσης έκρινε ότι το Ισραήλ πρέπει να δώσει αποζημιώσεις για ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
Πηγή ΑΜΠΕ