Skip to main content

«Ο ίδιος Τραμπ, που γνωρίσαμε» – Ανεπίδεκτος αλλαγών

REUTERS/Jeenah Moon

Λίγα λεπτά κράτησε η προσπάθειά του να φανεί ενωτικός, παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνεργάτες του

Επί τέσσερις ημέρες, στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι, αρκετοί ομιλητές προσπάθησαν να δώσουν σε έναν από τους πιο διχαστικούς πολιτικούς στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, μια νέα εικόνα. Αυτή, του ευγενικού ανθρώπου και στοργικού οικογενειάρχη, τον οποίο η παρ’ ολίγον δολοφονία του τον άλλαξε.

Ο Τραμπ, που μόλις είχε χριστεί υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, φάνηκε να έχει ενστερνιστεί την προσεκτικά οργανωμένη προσπάθεια να τον μεταμορφώσουν σε μια πιο ταπεινή, ενωτική, και πιο φιλική φιγούρα, έχοντας το βλέμμα στους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα είχε δηλώσει στην εφημερίδα Washington Examiner, πως έσκισε την αρχική του ομιλία για να διακηρύξει με νέα, την δέσμευσή στην εθνική ενότητα.

Η αρχή ήταν καλή…

Και πράγματι, στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, προσπάθησε να το κάνει, σημειώνει το Reuters

Ανέφερε ότι ήθελε να είναι ένας πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών, και ότι επιθυμεί να θεραπεύσει τη διχασμένη χώρα.

Αφηγήθηκε λεπτομερώς την απόπειρα δολοφονίας του, η οποία, όπως είπε, τον επηρέασε βαθιά, και μίλησε με συγκίνηση για τον νεκρό ψηφοφόρο του.

…και μετά επέστρεψε στα συνήθη

Συνέχισε με μία φλύαρη ομιλία -συνολικα 92 λεπτών,  η μεγαλύτερη ομιλία στην ιστορία των συνεδρίων των Ρεπουμπλικανών – η οποία σταδιακά άρχισε να εξοκείλει.

Ο Τραμπ αποκάλεσε τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ και την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Δημοκρατικών «τρελή Νάνσι Πελόζι».

Παράλληλα, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι εξαπολύουν δικαστικό κυνήγι μαγισσών εναντίον του, και πως δημιουργούν έναν «πλανήτη πολέμου».

«Εγώ θα σας…σώσω»

«Στην πραγματικότητα, εγώ είμαι αυτός που σώζει τη δημοκρατία για τον λαό της χώρας μας», είπε με στόμφο.

Χρησιμοποιώντας τη γνωστή υπερβολική και διχαστική γλώσσα, όπως αναφέρει το Reuters, σημείωσε ότι η παράνομη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «η μεγαλύτερη εισβολή στην ιστορία» που προκαλεί το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών κάθε χρόνο, αν και κανένας από τους δύο ισχυρισμούς δεν υποστηρίζεται από στοιχεία.

Έκανε λόγο για μιας καταρρέουσα Αμερική, ένα έθνος σε παρακμή, με τις πόλεις του να μαστίζονται από το έγκλημα και υποφέρουν από την οικονομική ύφεση.

«Ήταν ο ίδιος Τραμπ που γνωρίσαμε»

«Μας είχαν πει ότι αυτός θα ήταν ένας διαφορετικός Τραμπ, μια πιο ήπια πτυχή του», δήλωσε η Mary Anna Mancuso, Ρεπουμπλικανή αναλύτρια αλλά  επικρίτρια του Τραμπ.

«Η ομιλία του δεν αφορούσε την ενότητα του έθνους. Ήταν ο ίδιος Τραμπ που γνωρίσαμε. Δεν υπήρχε καμία διαφορά».

Σίγουρα, ο Τραμπ απέφυγε μερικές από τις πιο σκληρές εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιεί στις συγκεντρώσεις του. Συνήθως λατρεύει να χλευάζει τον Μπάιντεν ως έναν ανίσχυρο πρόεδρο, αλλά τον ανέφερε ονομαστικά μόνο δύο φορές.

Πάντως, όσοι παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στον επιχειρούμενο μετασχηματισμό του  θα κρατήσουν τις κεραίες τους ανοιχτές για να δουν ποιος Τραμπ θα εμφανιστεί τις επόμενες ημέρες, και πόσο θα διαρκέσει η όποια παρότρυνση για ενότητα.

 naftemporiki.gr