Skip to main content

Ρωσία: Ένοχος για κατασκοπεία ο δημοσιογράφος της WSJ – Πιθανή συμφωνία με ΗΠΑ για ανταλλαγή του

REUTERS/Dmitry Chasovitin

Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών

Ένοχος για κατασκοπεία  κρίθηκε από ρωσικό δικαστήριο, ο Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς και καταδικάστηκε  σε κάθειρξη 16 ετών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA

H  WSJ έκανε λόγο για παρωδία.

Η δίκη του 32χρονου Γκέρσκοβιτς, που αρνείται κάθε παρανομία και δηλώνει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ψευδείς, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ.

Οι κατηγορίες

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε συλλέξει μυστικές πληροφορίες έπειτα από εντολές της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για εταιρία που κατασκευάζει τεθωρακισμένα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι υποθέσεις κατασκοπείας συχνά θέλουν μήνες για να διεκπεραιωθούν και η ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία η δίκη του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών ενίσχυσε τις εικασίες ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει τον Γκέρσκοβιτς και άλλους Αμερικανούς που κρατούνται στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ