Skip to main content

Μπανγκλαντές: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης

REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

«Πολλοί» ήταν παγιδευμένοι μέσα στο κτίριο

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο Μπανγκλαντές, καθώς συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του BTV στο Facebook προειδοποίησε ότι «πολλοί» ήταν παγιδευμένοι μέσα στο κτίριο στη Ντάκα, καθώς έκανε έκκληση για βοήθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία για να σβήσει η φωτιά. Ένας αξιωματούχος του BTV δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις, πυρπολώντας τουλάχιστον 60 οχήματα και ένα κτίριο γραφείων.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Μπανγκλαντές δήλωσε στο BBC ότι οι εκπομπές είχαν σταματήσει και οι περισσότεροι εργαζόμενοι είχαν εγκαταλείψει το κτίριο στην πρωτεύουσα.

Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα είχε εμφανιστεί στο δίκτυο το προηγούμενο βράδυ, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 32 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι φοιτητές που σκοτώθηκαν πυρά αστυνομικών.

Το αίτημα των διαδηλωτών

Οι φοιτητές πραγματοποιούν διαδηλώσεις με αίτημα την αλλαγή του συστήματος που επιφυλάσσει το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα για τους συγγενείς των ηρώων πολέμου, οι οποίοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι το σύστημα αποτελεί διάκριση, ζητώντας προσλήψεις με βάση την αξία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει τις διαμαρτυρίες, ενώ την Πέμπτη απενεργοποίησε το κινητό διαδίκτυο της χώρας σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τους φοιτητές.

Αντ’ αυτού, έγινε η πιο θανατηφόρα ημέρα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Πηγή: BBC