Skip to main content

Την επανεκλογή της διεκδικεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Στο επίκεντρο η Άμυνα, ευθεία επίθεση στον Όρμπαν

REUTERS/Johanna Geron

Παρουσιάζει τις προτεραιότητές της στην Ολομέλεια, στην σκιά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα deal για τα εμβόλια του κορωνοϊού

Στον απόηχο της απόφασης-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ρίχνει σκιά στη διαδικασία επανεκλογής της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο τις πολιτικές της προτεραιότητες και θα περιγράψει το όραμα και τα σχέδιά της ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της, επικεντρώθηκε στην ανάγκη ασφάλειας και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε να στηρίξει τις ευρωπαϊκές μικρές επιχειρήσεις. «Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποτελούν την καρδιά της οικονομίας μας και, ως εκ τούτου, πρέπει να απαλλαγούμε από τα βάρη της μικροδιαχείρισης. Ας τους δώσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη και καλύτερα κίνητρα. Το αξίζουν».

Αναφέρθηκε φυσικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για τη ρωσική «απειλή». Φωτογράφισε επίσης τον Βίκτορ Όρμπαν, και το ταξίδι του στη Μόσχα, λέγοντας πως «δεν ήταν αποστολή ειρήνης, αλλά αποστολή κατευνασμού (του Πούτιν)». Σημείωσε πως «πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κερδίσει».

«Ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Άμυνας»

Κατά την κ. φον ντερ Λάιεν «βρίσκεται σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή ελευθερία. Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους πολίτες της Ευρώπης. Ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Άμυνας».

Η κ. φον ντερ Λάιεν πρότεινε επίσης τον διπλασιασμό του προσωπικού της Europol: «Θα πρέπει να γίνει μια πραγματικά επιχειρησιακή αστυνομική υπηρεσία». Θέλει επίσης να τριπλασιάσει το προσωπικό της Frontex, ένα από τα βασικά αιτήματα του μανιφέστου του ΕΛΚ: «Πρέπει να την κάνουμε πιο αποτελεσματική, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα, η κ. φον ντερ Λάιεν κάλεσε σε «άμεση εκεχειρία και απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων». Υποστήριξε επίσης τη «λύση των δύο κρατών, ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία και των δύο λαών».

Όραμα για τη γεωργία

Σε μια στροφή μακριά από την εστίαση στη βιωσιμότητα της Πράσινης Συμφωνίας που ήταν και η μεγάλη επιτυχία της πρώτης θητείας της, και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι», η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα εντός των πρώτων 100 ημερών της, βασιζόμενη σε έναν στρατηγικό διάλογο για τη γεωργία που πραγματοποιήθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι αγρότες θα πρέπει να έχουν ένα «δίκαιο και επαρκές εισόδημα», θα πρέπει να ανταμείβονται για τη συνεργασία τους με τη φύση και η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της αλυσίδας αξίας των τροφίμων, είπε.

«Οι επιχειρήσεις και οι αγρότες πιέζονται», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν , προσθέτοντας ότι «η ανταγωνιστικότητά μας χρειάζεται μια σημαντική ώθηση». Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε, «χρειαζόμαστε λιγότερες αναφορές, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη εμπιστοσύνη, ταχύτερη αδειοδότηση» και κάθε ένας από τους επιτρόπους της θα πρέπει να «καταδυθεί βαθιά στο χαρτοφυλάκιό του και να προσφέρει στη μείωση των βαρών». Επιπλέον, η φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε πως θα διορίσει έναν αντιπρόεδρο για τον συντονισμό της μείωσης του διοικητικού φόρτου.

Σημαντική στροφή για την στέγαση

Η κ. Φον ντερ Λάιεν προτείνει τη δημιουργία ενός πρώτου Επιτρόπου για τη Στέγαση και τη δρομολόγηση ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου για την προσιτή στέγαση. Προτείνει επίσης να αναθεωρηθούν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε οι Βρυξέλλες να μπορούν να διοχετεύουν χρήματα σε οικοδομικά προγράμματα και να διπλασιαστούν οι χρηματοδοτήσεις που διατίθενται για νέες κατοικίες.

Τα μέτρα αποτελούν μια τεράστια στροφή για την ΕΕ, η οποία επί μακρόν απέφευγε να κάνει οτιδήποτε για τη στέγαση, με τη δικαιολογία ότι οι Συνθήκες δεν της επέτρεπαν να παρεμβαίνει στο θέμα αυτό.

Η συζήτηση είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει περίπου ως τις 12.00 (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία – που θα διεξαχθεί με μυστική ψηφοφορία – έχει προγραμματιστεί για τις 14.00 (επίσης ώρα Ελλάδος).

Για να εκλεγεί, η φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, δηλαδή 361 ψήφους .

Εάν δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, θα καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνει άλλον υποψήφιο εντός ενός μηνός, για να εκλεγεί με την ίδια διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι Πρόεδρος της Επιτροπής από το 2019 και ήταν η επικεφαλής υποψήφια του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε «επαρκώς ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις για τα εμβόλια Covid-19, αποφάνθηκε την Τετάρτη δικαστήριο της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση της Επιτροπής να αποκρύψει τμήματα των συμφωνιών περιείχε «παρατυπίες». Διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις συμβάσεις θα υπονόμευε τα εμπορικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Το Ευρωκοινοβούλιο εδώ και περίπου 1μιση χρόνο ζητά να έχει πρόσβαση στο 3ο συμβόλαιο της Κομισιόν με τη φαρμακοβιομηχανία της Pfizer. Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times είχαν αποκαλύψει σε δημοσίευμά τους ότι η κ. φον ντερ Λάιεν είχε συμφωνήσει με τον κ. Μπουρλά μέσω μηνυμάτων WhatsApp για το νέο συμβόλαιο της ΕΕ με τη Pfizer. Όταν κλήθηκε να παρουσιάσει τα μηνύματα, η Κομισιόν απάντησε ότι «είχαν χαθεί».

Η ευρω-ομάδα της Αριστεράς (The Left) ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας μετά την απόφαση: «Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς ζητούν την αναβολή της επανεκλογής της κ. φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Επιτροπής, αφού το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόκρυψη πληροφοριών. Οι νομικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου πρέπει να αξιολογήσουν εάν η ψηφοφορία πρέπει να αναβληθεί», σημειώνει το Left, χαρακτηρίζοντάς την «ακατάλληλη για το αξίωμα».