Skip to main content

Ο «λόγος του βασιλιά»: Οι προγραμματικές δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης, σαν σε παραμύθι (φωτογραφίες-βίντεο)

2024. REUTERS/Hannah McKay/Pool

Η «μαύρη ράβδος» και ο «όμηρος» στο παλάτι

Ο βασιλιάς Κάρολος εκφώνησε σήμερα τον πρώτο βασιλικό λόγο της κυβέρνησης των Εργατικών – γνωστός και ως λόγος του Βασιλιά – στη Βουλή των Λόρδων. Η ομιλία αποτελεί μέρος της επίσημης τελετής έναρξης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου κατά την οποία ο βασιλιάς αναγνώσκει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης.

Τι είναι ο λόγος του βασιλιά;

Ονομάζεται επίσημα Λόγος του Θρόνου. Η ομιλία γράφεται από την κυβέρνηση, και ο μονάρχης την εκφωνεί σε ουδέτερο τόνο, για να αποφύγει οποιαδήποτε σημάδι πολιτικής υποστήριξης.

Η διάρκειά της εξαρτάται από τον αριθμό των νομοθετημάτων που σχεδιάζονται και άλλων ανακοινώσεων – όπως οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής. Συνήθως, διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

HENRY NICHOLLS/Pool via REUTERS

Η τελετή

Ο βασιλιάς εισέρχεται στο Κοινοβούλιο, από την ειδική για τον μονάρχη είσοδο. Στη συνέχεια, ανεβαίνει στο θρόνο που βρίσκεται στην αίθουσα της Βουλής των Λόρδων.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές μπαίνουν στην αίθουσα μετά το κάλεσμα της «Μαύρης Ράβδου», αγγελιοφόρου της Βουλής των Λόρδων, ρόλος που σήμερα κατέχει από η Σάρα Κλαρκ.

Πριν εισέλθουν στη Βουλή των Κοινοτήτων, η πόρτα κλείνει και  πρέπει να την χτυπήσουν τρεις φορέ με τη ράβδο για να ανοίξει.

REUTERS/Hollie Adams

Ο «όμηρος» στα Ανάκτορα

Ο Λόρδος Καγκελάριος υποκλίνεται μπροστά στον βασιλιά για να του παραδώσει την ομιλία, που μεταφέρεται   σε μια ειδική μεταξωτή τσάντα.

Εντωμεταξύ, για τη διασφάλιση της ασφάλειας του μονάρχη ένα μέλος των Κοινοτήτων «συλλαμβάνεται όμηρος» στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ενώ ο βασιλιάς ή η βασίλισσα βρίσκονται στο Γουέστμινστερ.

Περίπου δύο ώρες μετά την εκφώνηση της ομιλίας, οι βουλευτές συγκεντρώνονται στη Βουλή των Κοινοτήτων για να αρχίσουν να συζητούν το περιεχόμενό της.

Μετά τις εισαγωγικές ομιλίες δύο βουλευτών, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το όραμά του για την χώρα, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να απαντά.

Τον λόγο μπορούν να πάρουν και άλλοι βουλευτές.

Aaron Chown/Pool via REUTERS
HENRY NICHOLLS/Pool via REUTERS