Skip to main content

Πλήγμα για τη φον ντερ Λάιεν: Χάνει την υπόθεση για τις συμβάσεις εμβολίων Covid-19 στο δικαστήριο της ΕΕ

REUTERS/Yves Herman/File Photo

Ζορίζουν τα πράγματα για την πρόεδρο της Κομισιόν που επιζητά επανεκλογή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε «επαρκώς ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις για τα εμβόλια Covid-19, αποφάνθηκε την Τετάρτη δικαστήριο της ΕΕ – μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία υπέρ (ή κατά) της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση της Επιτροπής να αποκρύψει τμήματα των συμφωνιών περιείχε «παρατυπίες». Διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις συμβάσεις θα υπονόμευε τα εμπορικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση λαμβάνεται καθώς η φον ντερ Λάιεν ετοιμάζεται να εκφωνήσει ομιλία την Πέμπτη για να καθησυχάσει τους Ευρωβουλευτές, ιδίως εκείνους που δεν την εμπιστεύονται πραγματικά, ότι μπορεί να ηγηθεί του εκτελεστικού οργάνου της Ευρώπης για άλλη μια θητεία.

Η φον ντερ Λάιεν πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 361 ευρωβουλευτών για να γίνει εκ νέου πρόεδρος της Κομισιόν. Τα περιθώρια στενεύουν για την πρόεδρο της Κομισιόν καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται και μένει να φανεί πόσο αυτή η απόφαση θα επηρεάσει την υποστήριξη που θα της έδειχναν οι Ευρωβουλευτές.

Θεωρητικά έχει αρκετή υποστήριξη από συντηρητικούς, φιλελεύθερους, πράσινους και σοσιαλιστές. Αλλά από τη στιγμή που η ψηφοφορία είναι μυστική, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει διαρροές. Ήδη υπάρχουν αμφιβολίες για Ευρωβουλευτές της Μελόνι. Και η όποια διαρροή μπορεί να της στοιχίσει την επανεκλογή.

Οι τρεις κεντρώες ομάδες στις οποίες στηρίχθηκε η κ. φον ντερ Λάιεν το 2019 – το δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και το Renew – θα μπορούσαν τεχνικά να της δώσουν την πλειοψηφία, αλλά μόνο αν όλοι μαζί οι ευρωβουλευτές την ψηφίσουν στη μυστική ψηφοφορία.

Αντίδραση από την Αριστερά

Η Αριστερά (Left), σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια πρόεδρο «που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και δεν κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί Προεδρίας Φον ντερ Λάιεν δεν παρείχε επαρκή πρόσβαση με διαφάνεια στις συμβάσεις προμήθειας εμβολίων κατά του Covid 19. Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι παράτυπη η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αλλοιώσει τμήματα των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρίες, με τη δικαιολογία της προστασίας των εταιρικών συμφερόντων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Φον ντερ Λάιεν εμπλέκεται σε υποθέσεις αδιαφανούς διαχείρισης.

Το θέμα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι Ευρωπαίοι άρχοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αντιμετώπισαν μέχρι και την πανδημία ως…ευκαιρία.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, το ερώτημά μας είναι σαφές: Επιμένουν να υπερψηφίσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;».