Skip to main content

ΗΠΑ: Στηρίζουν τον «αρχιστράτηγο» Τραμπ Χέιλι και ΝτεΣάντις, «τελεία και παύλα»

REUTERS/Elizabeth Frantz

«Έχει την στήριξή μου, τελεία και παύλα», είπε η Νίκι Χέιλι

Η Νίκι Χέιλι και ο Ρον ΝτεΣάντις, που ήταν αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στον πρώην αντίπαλό τους, Ντόναλντ Τραμπ, σε κεντρικές ομιλίες στο συνέδριο του κόμματος στο Μιλγουόκι.

Η Χέιλι, η οποία έγινε δεκτή με κάποιες διάσπαρτες αποδοκιμασίες, είπε στο πλήθος ότι «πρέπει να πάμε με τον Ντόναλντ Τραμπ» – προσθέτοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της ζήτησε να μιλήσει «στο όνομα της ενότητας», σε μια «ευγενική πρόσκληση», όπως είπε, όπως είπε η ίδια.

«Χρειαζόμαστε έναν αρχιστράτηγο»

Οι πρώην αντίπαλοι εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στον Τραμπ και προώθησαν ένα μήνυμα κομματικής ενότητας.

«Χρειαζόμαστε έναν αρχιστράτηγο που μπορεί να ηγηθεί 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε ο ΝτεΣάντις.

Ο ΝτεΣάντις είχε διστάσει να στοχοποιήσει τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της δικής του εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο. Όμως τελικά ενέτεινε τις πολιτικές του επιθέσεις, κάνοντας επανειλημμένες αναφορές στην «καταβολή χρημάτων σε πορνοστάρ για την αποσιώπηση», μια αναφορά στην ποινική υπόθεση που έχασε ο Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Ο ΝτεΣάντις έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας «μάχη, μάχη, μάχη» απηχώντας τα λόγια του ίδιου του Τραμπ αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σάββατο. Έχει γίνει η κραυγή που καλούν οι Ρεπουμπλικάνοι σε αυτό το συνέδριο.

Η Χέιλι υιοθέτησε πιο ήπιο τόνο, αφού επέκρινε έντονα τον πρώην αντίπαλό της στην προεκλογική εκστρατεία, χαρακτηρίζοντάς τον «τοξικό» και έναν άνθρωπο που «στερείται ηθικής διαύγειας».

Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Αμερικανούς να ενωθούν πίσω από τον Τραμπ.

«Πρέπει επίσης να μεγαλώσουμε το κόμμα. Είμαστε πολύ καλύτεροι όταν είμαστε μεγαλύτεροι», είπε.

Είπε ότι οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να συμφωνούν με τον Τραμπ 100% του χρόνου, αναφερόμενη στις δικές της διαφωνίες με τον πρώην πρόεδρο και κατέληξε: «O Ντόναλντ Τραμπ έχει την ισχυρή μου στήριξη. Τελεία και παύλα».