Skip to main content

J.D. Vance: Τι πιστεύει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ για τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης

REUTERS/Elizabeth Frantz

Ο εκλεκτός του Τραμπ έχει να πει πολλά για... την Ευρώπη

Ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για αντιπρόεδρος είναι οπαδός του Όρμπαν, έχει χαρακτηρίσει ανόητες τις πολιτικές της Γερμανίας και έχει πει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι ένα «ισλαμιστικό» κράτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο Τζέϊ ντι Βανς έχει ασκήσει έντονη κριτική στις Βρυξέλλες και έχει να πει πολλά για την Ευρώπη.

Καθώς είναι υπέρμαχος της «απομόνωσης» των ΗΠΑ και ένθερμος επικριτής της βοήθειας προς την Ουκρανία, η επιλογή του 39χρονου γερουσιαστή  έχει προκαλέσει πανικό στους διπλωμάτες σε όλο τον Ατλαντικό, πάντα σύμφωνα με το Politico. 

J.D. Vance: Γιατί ο εκλεκτός του Τραμπ προκαλεί τρόμο στον Ζελένσκι

Όμως, τι θα μπορούσε να σημαίνει ο Βανς για την Ευρώπη;

Ένθερμος υποστηρικτής του Όρμπαν

Ο Βανς άσκησε έντονη κριτική στις Βρυξέλλες για την απόφασή τους να μην χορηγήσουν κονδύλια στην Ουγγαρία και την Πολωνία λόγω ανησυχιών για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

REUTERS/Gaelen Morse/File Photo

Όπως και ο Τραμπ, ο Βανς μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και πρότεινε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του στην κοινωνική πολιτική.

«Στην Ουγγαρία υπό τον Όρμπαν, προσφέρουν δάνεια σε νεόνυμφα ζευγάρια τα οποία διαγράφονται κάποια στιγμή αργότερα, αν τα ζευγάρια αυτά έχουν πράγματι μείνει μαζί και έχουν κάνει παιδιά. Γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εδώ; Γιατί δεν μπορούμε να προωθήσουμε πραγματικά τη δημιουργία οικογένειας;», δήλωσε σε ο Βανς σε thinktank το 2021.

REUTERS/Gaelen Morse

Η κριτική στον Τουσκ

Ο Βανς «επιτέθηκε» στον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την κριτική που άσκησε στους Ρεπουμπλικάνους για την παρεμπόδιση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

«Ο νέος ηγέτης της Πολωνίας συλλαμβάνει πολιτικούς αντιπάλους και οφείλει την ασφάλεια της χώρας του στη γενναιοδωρία των ΗΠΑ», έγραψε ο Βανς σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να δείξει κάποια εκτίμηση ή τουλάχιστον να μετριάσει τις δικές του αυταρχικές παρορμήσεις».

«Σας προτρέπω να ενθαρρύνετε τη νέα κυβέρνηση της Πολωνίας να επανεξετάσει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ίδια ή τις ελευθερίες που τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Αμερικανοί πολίτες θεωρούν πολύτιμες», είπε -επίσης- τον Ιανουάριο.

Οι πολωνικές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα ήταν υπερβολικές, δήλωσε ο Βανς σε συνέντευξή του στο CNN τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Η ιδέα ότι [ο Πούτιν] μπορεί να βαδίσει προς την Πολωνία ή το Βερολίνο είναι εξωφρενική», είπε.

Η ανόητη πολιτική της Γερμανίας

Ο στρατός του Βερολίνου είναι σε χάλια κατάσταση και η πολιτική για την ενέργεια είναι ανόητη, σύμφωνα με τον εκλεκτό του Τραμπ, Βανς..

«Η συμπεριφορά της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο είναι επαίσχυντη και είναι προσβλητικό για τους ψηφοφόρους μας ότι πάρα πολλοί Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν με αυτό. Όλες οι υποσχέσεις τους έχουν υλοποιηθεί σε “σκουπίδια”», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Μάρτιο.

«Γιατί οι Αμερικανοί φορολογούμενοι επιδοτούν την ηλίθια γερμανική ενεργειακή πολιτική και την αδύναμη αμυντική πολιτική; Ένα μυστήριο».

Ο Βανς επιτέθηκε για άλλη μια φορά στις αμυντικές δυνατότητες της Γερμανίας σε ένα δοκίμιο για τους Financial Times τον Φεβρουάριο.

«Η Γερμανία ξοδεύει σημαντικά περισσότερα από τη Γαλλία για την άμυνα κάθε χρόνο, χωρίς να έχει να επιδείξει πολλά. Ο γαλλικός στρατός περιλαμβάνει έξι εξαιρετικά ικανές ταξιαρχίες συνδυασμένων όπλων … αλλά η Bundeswehr μόλις και μετά βίας μπορεί να μαζέψει μία μόνο ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία», είπε.

«Η Γερμανία είναι η σημαντικότερη οικονομία στην Ευρώπη, αλλά βασίζεται σε εισαγόμενη ενέργεια και σε δανεική στρατιωτική δύναμη».

Στο στόχαστρο και το Ηνωμένο Βασίλειο

Μπορεί ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντειβιντ Λαμί, συγκαταλέγει τον Βανς στους φίλους του, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Αμερικανό γερουσιαστή να χαρακτηρίσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως «ισλαμιστική χώρα».

«Πρέπει να επισημάνω για το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο ένα πράγμα ακόμη. Μιλούσα πρόσφατα με έναν φίλο και λέγαμε ότι ένας από τους μεγάλους κινδύνους στον κόσμο, φυσικά, είναι η διάδοση των πυρηνικών όπλων», είπε σε συνέδριο Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα.

«Και μιλούσαμε για το ποια είναι η πρώτη πραγματικά ισλαμιστική χώρα που θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο, και λέγαμε, ίσως είναι το Ιράν, ξέρετε, ίσως το Πακιστάν. Και μετά κάπως τελικά αποφασίσαμε ότι ίσως είναι στην πραγματικότητα το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οι Εργατικοί μόλις ανέλαβαν την εξουσία».

Δεν ξέφυγε από τον Βανς η Μελόνι

Τέλος, ακόμη και η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την οργή του Βανς.

«Η νίκη της Μελόνι στην Ιταλία ήταν σε μεγάλο βαθμό απόρριψη της μεταναστευτικής πολιτικής των Βρυξελλών. Και όμως, υπήρξε μια πλήρης καταστροφή όταν πρόκειται για την πραγματική μείωση της μετανάστευσης προς την Ιταλία», δήλωσε τον Φεβρουάριο ο Βανς.