Skip to main content

ΕΕ: 63 ευρωβουλευτές ζητούν να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας εν μέσω των «ειρηνευτικών αποστολών» του Όρμπαν

Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Η επιστολή των 63 υποστηρίζεται από ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες και κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως το ΕΛΚ, η Renew, η Αριστερά και οι Πράσινοι, σύμφωνα με το Politico

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ μετά τα επισκέψεις του πρωθυπουργού της στη Ρωσία και την Κίνα.

Σε επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, 63 ευρωβουλευτές απευθύνονται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και στην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, λέγοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán «έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ζημία εκμεταλλευόμενος και καταχρώμενος τον ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου».

Εκ περιτροπής προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ

Η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από το Βέλγιο την 1η Ιουλίου. Έκτοτε, ο Όρμπαν έχει ξεκινήσει αυτοαποκαλούμενες «ειρηνευτικές αποστολές» στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον και ισχυρίστηκε, χωρίς εξουσιοδότηση, ότι εκπροσωπεί την ΕΕ.

Ο Όρμπαν «πραγματοποίησε αρκετές διπλωματικές επισκέψεις, ιδίως για να επισκεφθεί τον Πούτιν στη Ρωσία και τον Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα, κατά τη διάρκεια των οποίων παραποίησε σκόπιμα τις εξουσιοδοτήσεις του», έγραψαν οι βουλευτές και κάλεσαν το Κοινοβούλιο να αντιδράσει αναλόγως.

«Κανένα αποτέλεσμα με τις λεκτικές καταδίκες»

«Αυτό απαιτεί πραγματικές ενέργειες, όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο, καθώς η πρακτική έχει δείξει ότι οι απλές λεκτικές καταδίκες αυτής της κατάστασης δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα», πρόσθεσαν οι ευρωβουλευτές.

Η επιστολή, η οποία υποστηρίζεται από ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες και κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως το ΕΛΚ, η Renew, η Αριστερά και οι Πράσινοι, είναι η τελευταία προσπάθεια να αποδοκιμαστεί η Βουδαπέστη για την προεδρία της. Η Κομισιόν ζήτησε επίσης από τους επιτρόπους της να μην παρίστανται στις άτυπες συναντήσεις των υπουργών της Ουγγαρίας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Πηγή: Politico