Skip to main content

J.D. Vance: Γιατί ο εκλεκτός του Τραμπ προκαλεί τρόμο στον Ζελένσκι

REUTERS/Gaelen Morse/File Photo

Οι θέσεις του υποψηφίου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο γερουσιαστής του Οχάιο, Τζέι Ντι Βανς, που επελέγη για υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, συζητείται κυρίως για τις θέσεις που είχε εκφράσει το 2016 για τον Ντόναλντ Τραμπ και για το βιβλίο του Hillbilly Elegy, που έχει επαινεθεί ως εξαιρετική κοινωνική ανάλυση των όσων συμβαίνουν στη Ζώνη της Σκουριάς, από αριστερούς και δεξιούς.

Αυτό που έχει ωστόσο περισσότερη σημασία είναι ποιες είναι οι θέσεις του στα καίρια ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Αν σε κάτι είναι απολύτως σταθερός από το 2016 έως σήμερα είναι η αντίθεσή του στην όποια εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολεμικά μέτωπα στο εξωτερικό. Ο ίδιος είχε καταταγεί στο Σώμα των Πεζοναυτών και είχε υπηρετήσει στο Ιράκ. Ήταν μία εμπειρία που τον έχει στιγματίσει.

J.D. Vance: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ

Η αντίθεσή του αυτή σε αμερικανικές επεμβάσεις στο εξωτερικό εξηγεί και το γιατί είναι μεταξύ των Γερουσιαστών που έχουν επιχειρήσει να μπλοκάρουν την αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία. Έχει επισημάνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να πετύχει ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και ότι το Κίεβο θα πρέπει να είναι έτοιμο για υποχωρήσεις, ακόμη και για εδαφικές παραχωρήσεις προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Οι θέσεις αυτές προκαλούν τρόμο στον Ζελένσκι, που βλέπει το δίδυμο Τραμπ – Βανς να οδεύει ολοταχώς προς τον Λευκό Οίκο.

Δεν γίνεται να τερματιστεί ο πόλεμος χωρίς παραχωρήσεις

«Θα τελειώσει με τον τρόπο που έχει τελειώσει σχεδόν κάθε πόλεμος: όταν οι άνθρωποι διαπραγματεύονται και κάθε πλευρά παραιτείται από κάτι που δεν θέλει να εγκαταλείψει», είπε ο Βανς στους δημοσιογράφους τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας, «κανείς δεν μπορεί να μου εξηγήσει πώς τελειώνει αυτό χωρίς κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις σε σχέση με τα όρια του 1991».

Ο Βανς  απέρριψε επίσης τις ανησυχίες ότι οι εδαφικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία – μια αδιανόητη ιδέα για το Κίεβο – δεν θα ήταν αρκετές για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο. «Αν κοιτάξετε το μέγεθος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αν κοιτάξετε τι θα ήταν απαραίτητο για να κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία, πόσο μάλλον για να προχωρήσετε πιο δυτικά στην Ευρώπη, δεν νομίζω ότι ο τύπος έχει δείξει καμία ικανότητα να είναι είναι σε θέση να επιτύχει τους ιμπεριαλιστικούς αυτούς στόχους, αν υποθέσουμε ότι τους έχει», είχε πει Βανς, σύμφωνα με το NBC News.

→Διαβάστε ακόμη: Τι πραγματικά πιστεύει ο JD Vance για την Ευρώπη 

Η κουβέρτα ασφαλείας

Τον Φεβρουάριο, ο Βανς έγραψε ένα άρθρο γνώμης για τους Financial Times στο οποίο σχολίαζε πως η Ευρώπη εξαρτιόταν υπερβολικά από τις ΗΠΑ και ότι η περιοχή θα έπρεπε να επωμιστεί το βάρος της υπεράσπισης της γειτονικής της Ουκρανίας.

Επανέλαβε επίσης την άποψη του Τραμπ ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα – μια κατηγορία, που είχε βάση στο παρελθόν, με τα δεδομένα να έχουν πλέον αλλάξει αρκετά.  23 από τους 32 συμμάχους πληρούν τώρα τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2% του ΑΕΠ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν μια κουβέρτα ασφάλειας στην Ευρώπη για πάρα πολύ καιρό», έγραψε ο Βανς στους FT. «Καθώς ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός πλησιάζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, θα πρέπει να δούμε τα χρήματα που δεν έχει ξοδέψει η Ευρώπη για την άμυνα όπως είναι στην πραγματικότητα: έναν σιωπηρό φόρο στον αμερικανικό λαό για την ασφάλεια της Ευρώπης».

«Τίποτα στην πρόσφατη μνήμη δεν το δείχνει πιο ξεκάθαρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι η Αμερική «κλήθηκε να καλύψει το κενό με τεράστια έξοδα για τους πολίτες της».

«Ο Θεός να βοηθήσει την Ουκρανία»

Αυτή ήταν η απάντηση, που έδωσε στο CNBC o Τίμοθι Ας, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, στο άκουσμα της είδησης ότι ο Βανς είχε επιλεγεί ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ.

Ο Ας έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν τις θέσεις του Βανς για την Ουκρανία. Απαντώντας στο άρθρο γνώμης των FT του Βανς τον Φεβρουάριο, ο Ας προειδοποίησε ότι «η σκοτεινή πραγματικότητα είναι ότι χωρίς πολύ άμεση στρατιωτική υποστήριξη και προμήθειες από τις ΗΠΑ, η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο ή τουλάχιστον σημαντικά περισσότερο έδαφος ».

«Ο Βανς και οι υποστηρικτές του θα πρέπει να αναρωτηθούν τι θα σήμαινε αυτό για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όσον αφορά τη διατλαντική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Ας.