Skip to main content

J.D. Vance: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ

REUTERS/Gaelen Morse

Από μία φτωχή οικογένεια, στον πόλεμο στο Ιράκ, στο Γιέιλ και στη Wall Street - Γιατί τον επέλεξε ο Τραμπ παρά τη σφοδρή κριτική στο πρόσωπό του

Ο Τζέι Ντι Βανς παρουσιαζόταν εδώ και λίγες εβδομάδες από τα αμερικανικά μέσα ως το φαβορί για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου του Ντόναλντ Τραμπ. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, με τον Τραμπ να επισημαίνει ότι ανάμεσα σε πολύ ταλαντούχους ανθρώπους τον επέλεξε ως το πλέον κατάλληλο άτομο για τη θέση.

Όταν έλεγε τον Τραμπ… Χίτλερ

Αν και φαβορί, η επιλογή του ήταν κάθε άλλο παρά προφανής. Υπήρξε στο παρελθόν σφοδρός επικριτής του Τραμπ, φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίσει Χίτλερ, το 2016, σε μία ανάρτηση που αργότερα διέγραψε. Σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις απέφευγε τους τόσο υπερβολικούς χαρακτηρισμούς. Τόνιζε μάλιστα πως ο Τραμπ έχει μία εξαιρετική ικανότητα να «βλέπει» τα προβλήματα και να τα αναδεικνύει, να μιλάει για αυτά που απασχολούν τους πολίτες. Ωστόσο «δεν βλέπω να προτείνει λύσεις», έλεγε πριν από 8 χρόνια. Θεωρούσε επίσης τον Τραμπ «διχαστικό» και «επικίνδυνο».

Η αλλαγή στη στάση του

Από το 2019 και μετά, ωστόσο, δήλωνε ότι έχει διαψευστεί ευχάριστα και εξέφραζε τη στήριξή του σε αυτόν.

Το 2022 εξελέγη γερουσιαστής του Οχάιο με τους Ρεπουμπλικάνους. Έκτοτε η συνεργασία τους γινόταν ολοένα και πιο στενή, με τον Βανς να επαινεί δημοσίως τον Τραμπ και να επικρίνει τους Δημοκρατικούς για αδυναμία αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων των Αμερικανών, για εμμονή σε μία woke ατζέντα και για προσπάθεια φίμωσης, «ακύρωσης» ή και «δολοφονίας χαρακτήρων» αντιπάλων τους.

REUTERS/Gaelen Morse

Πάνω από όλα ο Βανς παραμένει η φωνή της «Ζώνης της Σκουριάς», της λευκής εργατικής τάξης, των ξεχασμένων της παγκοσμιοποίησης. Ταυτόχρονα έχει απήχηση και σε μειονότητες αφού είναι παντρεμένος με Ινδή. Για όλους αυτούς τους λόγους τον επέλεξε ο Τραμπ, σε ένα «εισιτήριο νίκης», όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

REUTERS/Gaelen Morse

Τι γνωρίζουμε για αυτόν

Ας δούμε λοιπόν 5 στοιχεία για την πορεία του υποψηφίου αντιπροέδρου:

1. Συστήθηκε στην Αμερική και στον κόσμο με το βιβλίο Hillbilly Elegy. Ο συγγραφέας περιέγραφε την προσωπική του ιστορία – το πώς μεγάλωσε σε μία φτωχή οικογένεια της λευκής εργατικής τάξης, σε ένα περιβάλλον όπου η μόρφωση δεν ήταν προτεραιότητα (προείχε η επιβίωση), οι εξαρτήσεις ήταν καταστροφικά παρούσες και οι ευκαιρίες περιορισμένες. Δεν ήταν όμως μία απλά μία αυτοβιογραφία. Ήταν μία ιστορική και κοινωνική ανάλυση και μία πολύ καλή εξήγηση ως προς το ποιοι στηρίζουν τις ελπίδες τους στον Τραμπ.

2. Ήταν στο Σώμα Πεζοναυτών, ενώ σπούδασε στο Γιέιλ με υποτροφία. Ο Βανς εντάχθηκε στους πεζοναύτες μετά το Λύκειο και έχει πει ότι η εμπειρία του προκάλεσε μια αποστροφή για περιττές εμπλοκές των ΗΠΑ σε πολέμους στο εξωτερικό. Ο ίδιος πολέμησε στο Ιράκ. Μετά τον στρατό συνέχισε τις σπουδές του, αρχικά στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και μετά στη Νομική Σχολή του Γιέιλ, όπου φοίτησε με υποτροφία.

3. Είναι μόνο δύο χρόνια στο Κογκρέσο. Ο Βανς, 39 ετών, εξελέγη στη Γερουσία το 2022. Κέρδισε τον Τιμ Ράιαν, Δημοκρατικό και επί μακρόν εκπρόσωπο του Οχάιο, για την έδρα. Ο Τραμπ στήριξε τον Βανς στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα της υποψηφιότητας του γερουσιαστή, βοηθώντας τον να κερδίσει αρκετούς εσωκομματικούς αντιπάλους. Στη Γερουσία, ο Βανς ηγήθηκε των προσπαθειών να περιοριστεί η βοήθεια για την Ουκρανία.

4. Έχει επαναλάβει τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες, αλλά δεν επέμεινε τελικά στο αφήγημα αυτό.

5. Είναι επιχειρηματίας και γνωρίζει προσωπικά πλούσιους δωρητές. Πριν την είσοδό του στο Κογκρέσο ήταν διευθυντής στην επενδυτική εταιρεία του Πίτερ Τιλ το 2016 και το 2017. Στη συνέχεια ίδρυσε δική του επενδυτική εταιρεία. Τόσο ο Πίτερ Τιλ όσο και άλλες ισχυρές προσωπικότητες του χρηματοοικονομικού χώρου τον έχουν στηρίξει με δωρεές.

Διαβάστε για τη ζωή και την πορεία του Βανς εδώ.

«Ποτέ Τραμπ» έλεγε το 2016. Τώρα είναι φαβορί για αντιπρόεδρός του – Ποιος είναι ο ταλαντούχος Τζέι Ντι Βανς