Skip to main content

Ρουμανία: Στα ύψη ο υδράργυρος – Καύσωνας πλήττει την χώρα

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Το υπουργείο εξετάζει τρόπους για να αυξήσει την παραγωγή από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ειδικά κατά τη διάρκεια των διαστημάτων που η κατανάλωση κορυφώνεται, τη νύχτα

Αντιμέτωπη με ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα είναι η Ρουμανία, με τον υδράργυρο να αναμένεται να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας παρέτεινε τις προειδοποιήσεις για υψηλές θερμοκρασίες έως αύριο, σε όλη τη χώρα, και επισήμανε πως ενδέχεται να ακολουθήσουν καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ρουμανίας, οι νύχτες θα μπορούσαν να είναι τροπικές, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 22 βαθμούς Κελσίου. Όπως ανέφερε, η χθεσινή ημέρα ήταν η θερμότερη 14η Ιουλίου στα χρονικά στη Ρουμανία, με τους 136 από τους 168 μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Εκατοντάδες χιλιάδες κλήσεις στις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη Ρουμανία τηλεφώνησαν στις υπηρεσίες έκτακτων αναγκών κάνοντας λόγο για θερμοπληξία, πονοκεφάλους και λιποθυμίες, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Το υπουργείο ενέργειας της Ρουμανίας ανακοίνωσε πως οι παραγωγοί ενέργειας, κυρίως μέσω της καύσης άνθρακα, αύξησαν την παραγωγή κατά 400 μεγαβάτ και ότι οι προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο για έργα συντήρησης αναβλήθηκαν.

Το υπουργείο εξετάζει τρόπους για να αυξήσει την παραγωγή από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ειδικά κατά τη διάρκεια των διαστημάτων που η κατανάλωση κορυφώνεται, τη νύχτα.

«Με έχουν διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι μπλακάουτ σε πολλές περιοχές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα. «Ορισμένα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να εμφανιστούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε σύντομα».

10% αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος ετησίως

Με την κατανάλωση ρεύματος να καταγράφει άνοδο 10% ετησίως, η Ρουμανία εισάγει ηλεκτρική ενέργεια, με τις τιμές άμεσης παράδοσης το βράδυ της Τρίτης να ξεπερνούν τα 700 ευρώ ανά MW, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη.

Η υπηρεσία διαχείρισης νερού της Ρουμανίας ανέφερε πως 500 πόλεις και χωριά έχουν επιβάλει διάφορους περιορισμούς στην υδροδότηση, ιδίως στο ανατολικό και νότιο τμήμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters