Skip to main content

Νότια Αφρική: Νεκροί έξι πυροσβέστες που παγιδεύτηκαν σε ανεξέλεγκτη δασική πυρκαγιά

REUTERS/Borja Suarez

Η πυρκαγιά φέρεται να ξεκίνησε από φωτιές που άναψαν λαθροκυνηγοί, για να βγάλουν τα ζώα από τις φωλιές τους.

Τα 14 έφτασαν τα θύματα από τις πυρκαγιές στην επαρχία ΚουαΖούλου-Νατάλ, στην ανατολική Νότια Αφρική, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, με 6 από αυτούς να είναι πυροσβέστες.

Ειδικότερα, ρρεις πυροσβέστριες έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, όταν εγκλωβίστηκαν από μια πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε πιθανότατα από λαθροκυνηγούς, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την πόλη Πιτερμάριτσμπεργκ. Άλλοι τρεις πυροσβέστες άφησαν την τελευταία τους πνοή αργότερα στο νοσοκομείο ενώ ένας τέταρτος χαροπαλεύει, είπε ο δήμαρχος της πόλης Ουμνγκένι, ο Κρις Πάπας.

Ο Πάπας εξήγησε ότι κατά τα φαινόμενα η πυρκαγιά ξεκίνησε από φωτιές που άναψαν λαθροκυνηγοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις φλόγες για να βγάζουν από τις φωλιές τους τα ζώα.

Η εταιρεία Sappi Forests, που διαθέτει μια φυτεία στην περιοχή, ανέφερε ότι έξι από τα θύματα εργάζονταν σε μια συνεργαζόμενη ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης των δασών και καταπολέμησης των πυρκαγιών. «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές με αποτέλεσμα να παγιδευτούν οκτώ μέλη της ομάδας (…) Οι τρεις δεν κατάφεραν να διαφύγουν και σκοτώθηκαν επί τόπου» ενώ άλλοι τόσοι μεταφέρθηκαν με πολύ σοβαρά εγκαύματα σε νοσοκομείο, όπου υπέκυψαν αργότερα.