Skip to main content

Ερντογάν: Δεν θα συγχωρήσουμε αυτούς που ξεδιάντροπα αποκαλούν την 15η Ιουλίου ως «θέατρο»

REUTERS

Η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, έγινε στο μνημείο των πεσόντων

Σε εκδήλωση για την επέτειο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016 συμμετείχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τελετή έγινε στο μνημείο των πεσόντων, στην ασιατική έξοδο της πρώτης γέφυρας του Βοσπόρου, όπου έχασαν τη ζωή τους τη βραδιά του πραξικοπήματος 34 πολίτες που αντιστάθηκαν στις στρατιωτικές μονάδες που είχαν τοποθετηθεί στη γέφυρα.

«Αυτή την ιστορική ημέρα που το έθνος μας έγραψε ένα έπος κατά των πραξικοπηματιών, είμαστε και πάλι μαζί με μια καρδιά, έναν καρπό», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με μια προσευχή για τους πεσόντες και στη συνέχεια ο Ερντογάν κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο.

«Σήμερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους εκείνους που έσπευσαν στους δρόμους και τις πλατείες για να αντισταθούν στους προδότες χωρίς καν να περιμένουν το κάλεσμά μας από τις πρώτες στιγμές της απόπειρας πραξικοπήματος», είπε.

Ύπουλο και βάναυσο πρόσωπο των πραξικοπηματιών

Το αποτυχημένο πραξικόπημα είχε στόχο καίρια σημεία στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και αλλού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 250 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 2.200.

«Είδαμε το ύπουλο και βάναυσο πρόσωπο των πραξικοπηματιών στις δολοφονίες που διέπραξαν εδώ. Δεν έχουμε ξεχάσει και δεν ξεχνάμε καμία από αυτές τις σκηνές που έχουν χαραχθεί στη μνήμη μας”, δήλωσε ο Ερντογάν.

«Ομοίως, θυμόμαστε με μεγάλη υπερηφάνεια τον επικό αγώνα του έθνους μας ενάντια στα τανκς και τα όπλα που εκτοξεύουν θάνατο με γυμνά χέρια».

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο που αναγνωρίζει την επέτειο ως «Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας».

«Δεν θα συγχωρήσουμε αυτούς που ξεδιάντροπα αποκαλούν την 15η Ιουλίου ως έργο, ως θέατρο, ως συμπαιγνία μέχρι την ημέρα της καταστροφής. Αυτοί που ρίχνουν αυτές τις άσχημες συκοφαντίες για την 15η Ιουλίου είναι οι κομπάρσοι του αιματηρού παιχνιδιού που θέλει να παιχτεί στην Τουρκία και του μεγάλου θεάτρου που θέλει να στηθεί”, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

«Αυτό το έθνος θα συνεχίσει να νικά κάθε παιχνίδι που αγγίζει την ανεξαρτησία του και προσπαθεί να ακινητοποιήσει τη θέλησή του, όπως έχει νικήσει κάθε παιχνίδι».

«Έκαναν κάθε είδους ειδεχθείς πράξεις για να κάμψουν την αντίσταση του έθνους, αλλά δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τις ύπουλες και αιματηρές φιλοδοξίες τους. Νόμιζαν ότι θα καταλάμβαναν την Τουρκική Δημοκρατία και θα άρπαζαν τη θέληση του έθνους, αλλά 40 χρόνια σχεδιασμού και προετοιμασίας πήγαν στράφι μέσα σε λίγες ώρες”».

Το αποτυχημένο πραξικόπημα έδειξε «στους υπηρέτες των ιμπεριαλιστών ότι η βούληση του τουρκικού έθνους δεν μπορεί να αλυσοδεθεί», πρόσθεσε.

Πηγή: hurriyetdailynews