Skip to main content

Γαλλία: Το τελευταίο Υπουργικό την Τρίτη – Αναμένεται να γίνει δεκτή η παραίτηση Ατάλ

REUTERS/Benoit Tessier

«Κόντρα» Ανυπότακτης Γαλλίας - Σοσιαλιστών για την πρωθυπουργία

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη στις 11:30 (σ.σ. 12.30 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής Le Figaro. Αυτό θα είναι λογικά το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από την παραίτηση της ομάδας του Γκάμπριελ Ατάλ, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποδεχτεί, αλλά αναμένεται να το κάνει.

Η επίσημη λήξη των εργασιών της κυβέρνησης θα επιτρέψει κυρίως σε εκλεγμένους υπουργούς ή επανεκλεγμένους βουλευτές να διεκδικήσουν βασικές θέσεις στη νέα Εθνοσυνέλευση, η οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Ιουλίου.

Η ομάδα του Γκάμπριελ Ατάλ, ωστόσο, θα παραμείνει «υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις», όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα σε επιστολή του προς τους Γάλλους, επιθυμώντας να αφήσει «λίγο χρόνο» στον εαυτό του για να διορίσει πρωθυπουργό, ανάλογα και με συζητήσεις μεταξύ πολιτικών δυνάμεων.

Διαδηλώσεις στο Παρίσι την Κυριακή

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Παρίσι, μια εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές, για να απαιτήσουν να σχηματιστεί «μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου» και να καταγγείλουν την επιλογή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δεν επικύρωσε την υποψηφιότητα της Ιγκέτ Μπελό (Huguette Bello).

Το πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από τη γαλλική υπερπόντια περιοχή Reunion είναι μια αξιοσέβαστη πολιτικός, της οποίας η υποψηφιότητα υποστηρίζεται από τα περισσότερα κόμματα του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, αλλά οι Σοσιαλιστές φάνηκαν απρόθυμοι.

Την Μπελό είχε προτείνει η Αριστερά για πρωθυπουργό, με τους Σοσιαλιστές όμως να μην συμφωνούν.  Ο Μανουέλ Μπομπάρ, της Ανυπότακτης Γαλλίας, κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα τη Δευτέρα ότι δεν «δικαιολόγησε» την άρνησή του.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στα Ηλύσια, ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για το «καταστροφικό θέαμα» που είχε το στρατόπεδό του τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες. Ο πρόεδρος προέτρεψε τους υπουργούς του να δώσουν προτεραιότητα «το Έθνος αντί για πρόωρες φιλοδοξίες», είπε μια πηγή.