Skip to main content

Απόπειρα κατά Τραμπ: Πώς φτάσαμε στην παρολίγον δολοφονία – Πού οδηγούνται τώρα οι ΗΠΑ

REUTERS/Carlos Barria

Όλα όσα έγιναν στην ομιλία του Τραμπ - Τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα και τι περιμένουμε στο εξής

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση είναι η πιο σοβαρή επίθεση σε Αμερικανό πρόεδρο (νυν ή πρώην) από τότε που ο Τζον Χίνκλεϊ πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Ρόναλντ Ρίγκαν τον Μάρτιο του 1981.

Από τύχη ή «χάρη στη βοήθεια του Θεού», όπως τόνισε,  ο Τραμπ δεν χτυπήθηκε για λίγα χιλιοστά από τη σφαίρα στο κεφάλι. Τραυματίστηκε ελαφρά μόνο στο δεξί αυτί. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στις ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα καταδίκασαν το περιστατικό ως ένα νέο ζοφερό κεφάλαιο πολιτικής βίας και ξεκάθαρη απειλή για τη δημοκρατία. Είναι αναμφίβολα μία εξέλιξη που αλλάζει τα πάντα στην προεκλογική εκστρατεία και ευρύτερα τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι συγκεντρώνονται στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα για το συνέδριο του κόμματός τους, όλοι περιμένουν να δουν τι στάση θα τηρήσουν τα κορυφαία στελέχη και κυρίως ο ίδιος ο Τραμπ, που θα λάβει και επισήμως το χρίσμα. Από τα όσα θα πει την Πέμπτη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στο οποίο θα προχωρήσει η Αμερική προς τις κάλπες του Νοεμβρίου.


Η υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα στην Αμερική ήταν πάντα επικίνδυνη. Τέσσερις εν ενεργεία πρόεδροι και ένας υποψήφιος έχουν δολοφονηθεί και η Μυστική Υπηρεσία έχει αποτρέψει αμέτρητες άλλες απόπειρες. Ωστόσο, κανένας δολοφόνος δεν έχει σκοτώσει Αμερικανό πρόεδρο εδώ και έξι δεκαετίες. Ίσως αυτή η μακρά περίοδος να οδήγησε κάποιους στο να πιστέψουν ότι η ρητορική μίσους, που έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, είναι «ακίνδυνη».

CNN: Πυροβολισμοί από 3 διαφορετικά όπλα κατά την ομιλία του Τραμπ

Ας δούμε όμως πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.

Τα κρίσιμα λεπτά και η (μη) αντίδραση της Μυστικής Υπηρεσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδινε την τελευταία προγραμματισμένη ομιλία του πριν από το Συνέδριο στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Πλήθος ενθουσιωδών υποστηρικτών του έχει συγκεντρωθεί για να τον δει και να τον ακούσει. Δεκάδες οι αστυνομικοί και οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας – όλοι πάνοπλοι.

Ο Τραμπ έχει ανέβει στη σκηνή και αρχίζει να μιλάει. Μαρτυρίες και βίντεο αποκαλύπτουν ότι αρκετά άτομα από το πλήθος αντιλαμβάνονται πως ένα άτομο με τουφέκι στο χέρι έχει αποκτήσει πρόσβαση στη στέγη ενός κτιρίου και από εκεί περνάει και σε δεύτερη στέγη – σε απόσταση μόλις 120 μέτρων από τη σκηνή, όπου βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος.

Ειδοποιούν πανικόβλητοι τους αξιωματικούς που βλέπουν μπροστά τους. Ένας αστυνομικός ανεβαίνει στη στέγη και επιχειρεί να μιλήσει στον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς. Εκείνος στρέφει το τουφέκι προς το μέρος του και ο αστυνομικός υποχωρεί. Τουλάχιστον ένας ελεύθερος σκοπευτής φαίνεται σε βίντεο να έχει εντοπίσει και να παρακολουθεί τον δράστη για αρκετά λεπτά. Αλλά δεν τον πυροβολεί. Όταν ο 20χρονος ανοίγει πυρ, τότε μία σφαίρα από τον ελεύθερο σκοπευτή είναι αρκετή να τον εξουδετερώσει. Είναι όμως αργά. Ένας 50χρονος πέφτει νεκρός και ακόμη δύο άνδρες τραυματίζονται σοβαρά.

Απόπειρα κατά Τραμπ: Η στιγμή που ελεύθερος σκοπευτής εντοπίζει τον δράστη – Ο 20χρονος προλαβαίνει να πυροβολήσει (βίντεο)

Μία σφαίρα έχει μόλις περάσει για κάποια χιλιοστά πίσω από το κεφάλι του Τραμπ – κάτι που έχει αποτυπωθεί και σε ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό ντοκουμέντο. Ο πρώην πρόεδρος ακούει ένα σφύριγμα και αισθάνεται κάτι να “ξυρίζει” το αυτί του. Αίμα τρέχει στο πρόσωπό του, αλλά εκείνος υψώνει τη γροθιά του και φωνάζει «Fight, fight!». Μία εμβληματική εικόνα, που φαίνεται να τον στέλνει με ορμή προς τον Λευκό Οίκο. Γενναίος, μαχητής, ατρόμητος, ήταν ορισμένα από τα επίθετα που χρησιμοποίησαν δεκάδες πολιτικοί, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες σχολιάζοντας στα αμερικανικά μέσα την αντίδρασή του.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Θεό, που «απέτρεψε το αδιανόητο», αλλά και τη Μυστική Υπηρεσία. «Έκαναν φανταστική δουλειά», είπε για τους σκοπευτές. Οι περισσότεροι διαφωνούν.  Πώς είναι δυνατόν σε μία τέτοια συγκέντρωση να φτάνει ανενόχλητος σε μία στέγη ένας νεαρός με ένα τουφέκι; Γιατί ενώ τον είχαν εντοπίσει δεν τον σταμάτησαν αμέσως και περίμεναν να ανοίξει πυρ; Έγινε η υπηρεσία αυτή υπερβολικά…woke, όπως ο καταγγέλει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας; Ήταν αργά αντανακλαστικά, λάθος εκτίμηση του κινδύνου; Σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει τόσο το FBI όσο και η ανεξάρτητη έρευνα την οποία διέταξε ο Μπάιντεν, εν μέσω κατακραυγής για τα κενά ασφαλείας.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Τα 3 αμείλικτα ερωτήματα για τη Μυστική Υπηρεσία

Τι όπλισε το χέρι του δράστη

Όσο για το τι όπλισε το χέρι του δράστη, θα περιμένουμε ίσως ακόμη περισσότερο να το μάθουμε. Ήταν ένα ήσυχο, μοναχικό, αλλά καλό παιδί, λένε όσοι τον γνώριζαν. Κάποιοι λένε ότι δεχόταν μπούλινγκ στο σχολείο, άλλοι ότι απλά δεν ήταν στους δημοφιλείς. Όλοι συμφωνούν πως δεν είχε επιθετικότητα, δεν μιλούσε άσχημα για κανέναν, δεν εξέφραζε εξτρεμιστικές θέσεις. Στις αναρτήσεις του στα social media δεν υπάρχει τίποτα, που να μαρτυρά ανησυχητικές τάσεις. Δεν είχε ιστορικό ψυχικής υγείας. Δεν είχε ενοχλήσει ποτέ κανέναν. Φαινόταν να νοιάζεται τους ηλικιωμένους στο γηροκομείο, όπου εργαζόταν.

Ξέρουμε ότι προσπάθησε να μπει στην ομάδα σκοποβολής του Λυκείου και απορρίφθηκε, ενώ μετά την αποφοίτησή του έκανε μαθήματα σε λέσχη σκοποβολής. Αυτά από μόνα τους δεν μας λένε κάτι κακό, δεν είναι μεμπτά. Ξέρουμε όμως και κάτι ακόμη. Ήταν ακόμη ένας νέος που είχε πρόσβαση στο όπλο του πατέρα του – ένα AR-15.

Και τώρα τι;

Τώρα πρέπει να περιμένουμε να δούμε όχι μόνο τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά και το πώς θα θελήσει να κινηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι στιγμής έχει εκπλήξει θα λέγαμε ευχάριστα. Έχει αποφύγει την όποια επίθεση στους αντιπάλους του και την απόδοση ευθυνών και ποντάρει στην ενότητα. Το είπε και ο ίδιος σήμερα, στις πρώτες συνεντεύξεις, που παραχώρησε μετά την απόπειρα δολοφονίας. «Θα αλλάξω την ομιλία μου», τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα εστιάσει σε επιθέσεις κατά του Μπάιντεν. «Έχω την ευκαιρία να ενώσω το έθνος», πρόσθεσε.

Το να μιλάει για ενότητα δεν αρκεί. Ο κ. Τραμπ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι κανείς δεν πρέπει να εκδικηθεί για λογαριασμό του. Έχει άλλωστε πια την ευκαιρία να καθορίσει ο ίδιος τους όρους αυτών των εκλογών. Ανεξάρτητα από το πόσο διχασμένη είναι η χώρα, όλοι θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι: η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία.