Skip to main content

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Τα 3 αμείλικτα ερωτήματα για τη Μυστική Υπηρεσία

Glen Van Tryfle/TMX/via REUTERS

Καθυστερημένα αντανακλαστικά, λάθος εκτίμηση του κινδύνου; Πώς φτάσαμε στην παρολίγον δολοφονία του Ντόναλντ Τραμπ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε πολύ τυχερός. Αυτό επισημαίνουν οι ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας, που εξετάζουν το υλικό από την απόπειρα κατά της ζωής του. Για λίγα χιλιοστά θα μπορούσε η σφαίρα να τον έχει βρει στο κεφάλι και να είναι νεκρός. Ο ίδιος σχολίασε «μόνο ο Θεός απέτρεψε το αδιανόητο».

Αν και ευχαρίστησε τους άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας για τον τρόπο που αντέδρασαν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει, αυτό που τονίζουν όλοι. Πώς επετράπη όλο αυτό σε έναν τόσο καλά φυλασσόμενο χώρο;

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Ερώτημα 1ον: Πώς είναι δυνατόν να αποκτήσει με τόση άνεση ένας 20χρονος με τουφέκι πρόσβαση στη στέγη κτιρίου, σε απόσταση μόλις 120 μέτρων από τη θέση του πρώην προέδρου στο βάθρο;

Δευτερόλεπτα αφότου ακούστηκαν πυροβολισμοί, ελεύθεροι σκοπευτές της Μυστικής Υπηρεσίας άνοιξαν πυρ κατά του υπόπτου και τον εξουδετέρωσαν. Είχε προλάβει να σκοτώσει έναν άνθρωπο και να τραυματίσει σοβαρά δύο ακόμη.

Και εδώ φτάνουμε στο δεύτερο ερώτημα: Γιατί περίμεναν να συμβεί πρώτα το μοιραίο;

Είναι σαφές – από τις μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν στην υπαίθρια συγκέντρωση και που είχαν δει και ενημερώσει τις αρχές για έναν ένοπλο πάνω στη στέγη, αλλά και από βίντεο, που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο – ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές είχαν εντοπίσει τον δράστη. Τουλάχιστον ένας εξ αυτών τον παρακολουθούσε για αρκετά λεπτά. Αλλά έδρασε μετά τους πυροβολισμούς.

Τώρα τις έρευνες έχει αναλάβει το FBI το οποίο αντιμετωπίζει την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ ως υπόθεση εσωτερικής τρομοκρατίας. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι δράστης ήταν μοναχικός λύκος, ενώ τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα. Το FBI ωστόσο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για τα κενά ασφαλείας.

Αυτό που προκαλεί ακόμη πιο σοβαρά ερωτήματα για τα αντανακλαστικά της Μυστικής Υπηρεσίας είναι οι αποκαλύψεις ότι η αστυνομία είχε προσδιορίσει τον 20χρονο ως ύποπτο, πριν αρχίσει η συγκέντρωση. Αστυνομικοί τον είδαν να «ενεργεί ύποπτα» κοντά στον χώρο, που θα έδινε την ομιλία του ο Τραμπ και σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο CNN, είχαν διαβιβάσει τις πληροφορίες αυτές στη Μυστική Υπηρεσία. Το τρίτο ερώτημα λοιπόν ήταν γιατί δεν ελέγχθηκαν οι πληροφορίες αυτές;

Η Μυστική Υπηρεσία δεν έχει απαντήσει έως τώρα στη κριτική. Αρκέστηκε να πει ότι  υπήρχαν τέσσερις ομάδες αντισκοπευτών. Πράγματι υπάρχει άφθονο υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) από ελεύθερους σκοπευτές να επιτηρούν τον χώρο από στέγες και ταράτσες παρακείμενων κτιρίων.

Ανοίγει έρευνα για την «τεράστια αποτυχία»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή στη διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Κίμπερλι Τσιτλ, «να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας για το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων».

Παράλληλα ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας στη συγκέντρωση του Τραμπ, προκειμένου «να αξιολογηθεί το τι ακριβώς συνέβη». Διαβεβαίωσε δε ότι θα μοιραστεί τα αποτελέσματα αυτής της ανεξάρτητης αξιολόγησης με τον αμερικανικό λαό. Ενδελεχή έρευνα ζητούν ήδη δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές κάνοντας λόγο για «τεράστια αποτυχία ασφαλείας».