Skip to main content

«Είχε πάντα έναν στόχο στην πλάτη», δεχόταν ανελέητο μπούλινγκ: Το προφίλ του δράστη της απόπειρας κατά του Τραμπ

REUTERS/Aaron Josefczyk

Όλα όσα γνωρίζουμε για τον Τόμας Μάθιου Κρουκς

Ως ένα μοναχικό παιδί, χωρίς παρέες, το οποίο δεν μπορούσε να «ταιριάξει» και δεχόταν συνεχώς εκφοβισμό περιγράφουν τον 20χρονο δράστη της απόπειρας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, Τόμας Μάθιου Κρουκς, πρώην συμμαθητές του.

Ο Κρουκς, από τα πυρά του οποίου σκοτώθηκε ένας 50χρονος πυροσβέστης και τραυματίστηκαν βαρύτατα ακόμη δύο άνθρωποι, είχε φοιτήσει στο δημόσιο Λύκειο της περιοχής του, Bethel Park High School. Ήταν ένα πολύ έξυπνο παιδί και φέρεται να είχε λάβει διακρίσεις σε διαγωνισμούς μαθηματικών.

Συμμαθητής του που μίλησε στο δίκτυο KDKA δήλωσε πως συχνά ντυνόταν περίεργα στην τάξη και δεχόταν ανελέητο μπούλινγκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλος συμμαθητής, που μίλησε στο CNN. Αν και δεν ήταν στην ίδια τάξη, τον έβλεπε συχνά στους διαδρόμους και «δεν είχε καμία απολύτως έκφραση στο πρόσωπό του». «Δεν ταίριαζε με τους άλλους στο σχολείο…Είχε πάντα έναν στόχο στην πλάτη του», περιέγραψε στο αμερικανικό δίκτυο.

«Τίποτα πέρα από το συνηθισμένο. Ένα καλό παιδί»

Μία διαφορετική εκδοχή έδωσε πάντως στο BBC μία συμμαθήτρια του Τόμας Κρουκς. Δεν αναφέρθηκε σε μοναχικό, περίεργο παιδί, χωρίς παρέες, ούτε σε περιστατικά μπούλινγκ. «Τίποτα πέρα από το συνηθισμένο. Ήταν ένα καλό παιδί» υπογράμμισε η Σάμερ Μπάρκλεϊ, ενώ πρόσθεσε ότι έπαιρνε καλούς βαθμούς. «Ήταν παθιασμένος με την ιστορία» τόνισε. Σημείωσε ακόμη πως πάντα φαινόταν να ξέρει για τι πράγμα μιλάει, όταν αναφερόταν σε κυβερνητικά θέματα.

Εργαζόταν σε γηροκομείο

Σύμφωνα με το BBC o Κρουκς εργαζόταν σε μία μονάδα φροντίδας και αποκατάστασης ηλικιωμένων, το Bethel Park Skilled Nursing and Rehab. Συγκεκριμένα εργαζόταν στην κουζίνα  του γηροκομείου.

Το γηροκομείο είναι πολύ κοντά στο σπίτι, όπου έμενε ο Κρουκς. Η περιοχή γύρω από το σπίτι έχει αποκλειστεί από αστυνομικούς, που πραγματοποιούν έρευνες. Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών εντοπίστηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί στο σπίτι και το αυτοκίνητό του.

«Σοκαριστήκαμε και λυπηθήκαμε όταν μάθαμε για την εμπλοκή του, καθώς έκανε τη δουλειά του χωρίς προβλήματα και ο φάκελός του ήταν καθαρός», δήλωσε η  Μάρσι Γκριμ η διευθύντρια του γηροκομείου.

Το κέντρο «συνεργάζεται πλήρως» με τις αστυνομικές αρχές, ανέφερε η Γκριμ και δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας.

Δεν είναι σαφείς οι πολιτικές του πεποιθήσεις

Κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποιες ήταν οι πολιτικές του πεποιθήσεις και ποιο το βαθύτερο κίνητρο για να φτάσει στην απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως έγινε γνωστό, ήταν εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους των Ρεπουμπλικάνων και μπορούσε να ψηφίσει στις προκριματικές τους. Ωστόσο κάποια στιγμή το 2021 είχε πραγματοποιήσει και μία μικρή δωρεά, μόλις 15 δολαρίων, σε οργάνωση, που συνδεόταν με το Δημοκρατικό Κόμμα. 

Δεν έχουν βρεθεί σημειώματά του ή αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που να μαρτυρούν τι σκεφτόταν.

Χρησιμοποίησε το τουφέκι του πατέρα του

Οι αρχές εκτιμούν ότι το όπλο που χρησιμοποίησε ο ένοπλος κατά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ ανήκε στον πατέρα του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Πρόκειται για το πυροβόλο όπλο τύπου AR-15 το οποίο θεωρείται το πιο δημοφιλές τουφέκι στις ΗΠΑ.