Αμετακίνητος από την απόφασή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν, παρά τον αυξανόμενο αριθμό κοινοβουλευτικών που του ζητούν να αποσύρει την υποψηφιότητά του και τις ανησυχίες για τη νοητική του κατάσταση. «Ακούγονται πολλά τελευταία. Τι θα κάνει ο Τζο Μπάιντεν; Θα παραμείνει την κούρσα; (…) Να η απάντησή μου: είμαι υποψήφιος και θα κερδίσουμε», είπε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο Ντιτρόιτ.
«Σας υπόσχομαι ότι είμαι καλά», πρόσθεσε λίγο αργότερα ο 81χρονος Δημοκρατικός από ένα εστιατόριο του Νόρθβιλ, προαστίου του Ντιτρόιτ, απαντώντας στις επικρίσεις για τη νοητική του ικανότητα να ηγηθεί των ΗΠΑ. Για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, ο Μπάιντεν πρέπει να κερδίσει στο Μίσιγκαν.
«Οι Αμερικανοί θέλουν πρόεδρο, όχι δικτάτορα»
Στην προεκλογική εκδήλωση χθες ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, χαρακτηρίζοντάς τον «απειλή για το έθνος». Επέκρινε εξάλλου το «σχέδιο 2025», το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει τη σφραγίδα της δεξιάς, αν και ο Τραμπ προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από αυτό παρά το γεγονός ότι συντάχθηκε από στενούς του συνεργάτες. «Οι Αμερικανοί θέλουν πρόεδρο, όχι δικτάτορα», υπογράμμισε εξάλλου ο Μπάιντεν αναφερόμενος στη δήλωση Τραμπ ότι θα γίνει δικτάτορας «για μία ημέρα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος «κατανοεί ότι υπάρχει ακόμη ανησυχία (στο Κογκρέσο). Γι’ αυτό έχει επικεντρωθεί σε έναν και μόνο στόχο: να δείξει ότι είναι στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο και να τον κερδίσει», δήλωσε χθες ο Μάικλ Τάιλερ εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού.
«Θα παραμείνω σε κίνηση», δεσμεύθηκε την Πέμπτη ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, καθώς το πολιτικό του μέλλον αμφισβητείται μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου απέναντι στον Τραμπ. Οι υποστηρικτές του προέδρου εκτίμησαν στη συνέντευξη Τύπου τις γνώσεις που έχει για τα τρέχοντα θέματα, κυρίως τα διεθνή. Από την άλλη παρατήρησε κανείς τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στον λόγο και δύο μεγάλα φραστικά ολισθήματα: το πρώτο κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όταν αναγγέλλοντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον αποκάλεσε «πρόεδρο Πούτιν» και το δεύτερο στη συνέντευξη Τύπου όταν αναφέρθηκε στον «αντιπρόεδρο Τραμπ», αντί για την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. «Εδώ και 40 χρόνια ο Τζο Μπάιντεν κάνει γκάφες, έκανε μερικές και χθες βράδυ και πιθανόν θα κάνει κι άλλες», σχολίασε ο Μάικλ Τάιλερ.
Η στάση των Δημοκρατικών και των δωρητών
Οι αντιδράσεις από το Δημοκρατικό κόμμα συνεχίζονται, αν και οι κοινοβουλευτικοί που έχουν ζητήσει από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα δεν είναι προς το παρόν πολλοί – περίπου 20 – ούτε ιδιαίτερα ηχηρά ονόματα. Την Παρασκευή ένας από τους αρχιτέκτονες της νίκης του Δημοκρατικού το 2020, ο Αφροαμερικανός βουλευτής Τζέιμς Κλάιμπερν, διαβεβαίωσε μιλώντας στο NBC ότι παραμένει δεσμευμένος πλήρως στο πλευρό του Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε την Πέμπτη αρκετό χρόνο για να ανακάμψει πραγματικά ή απλώς ανέβαλε την αναπόφευκτη αποχώρησή του; Η απάντηση θα είναι εν μέρει και οικονομική: αν ξαφνικά στερέψουν οι δωρεές, θα είναι δύσκολο να το ξεπεράσει ο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τους New York Times, σημαντικοί δωρητές ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, με αποτέλεσμα να παγώσουν 90 εκατ. δολάρια.
Πάνω από 20 πρώην κοινοβουλευτικοί ζητούν «ανοικτό» συνέδριο του κόμματος
Στο μεταξύ, πάνω από 20 πρώην κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών κάλεσαν την Παρασκευή, με ανοικτή επιστολή τους, τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιτρέψει να γίνει «ανοικτό» συνέδριο της παράταξης τον επόμενο μήνα, ή αλλιώς να επιτρέψει την υποβολή και άλλων υποψηφιοτήτων για την προεδρία. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υπηρετούσε καλύτερα το έθνος που αγαπά αν αποδέσμευε τους αντιπροσώπους που έχουν ταχθεί να του δώσουν το χρίσμα ώστε να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Εάν το αποφάσιζε, αυτό θα σήμαινε πως θα είχαμε ανοικτό συνέδριο τον Αύγουστο. Του ζητάμε να λάβει αυτή την απόφαση», ανέφεραν οι 24 πρώην κοινοβουλευτικοί στην επιστολή τους, που δημοσίευσε το Politico.
«Δεν θέλουμε να πούμε πως έχουμε κάποιον άλλο υποψήφιο που προτιμάμε να ονομαστεί στη θέση του», πάντως «έχουμε την πεποίθηση πως ένας ή περισσότεροι Δημοκρατικοί υποψήφιοι θα κάνουν ένα βήμα εμπρός», πρόσθεσαν. «Η ακεραιότητα και το όραμα του προέδρου είναι ανέπαφα», όμως «η ενέργεια και η αντοχή που χρειάζεται για να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία και να ασκήσει νέα θητεία έχουν μειωθεί», αναφέρει ακόμη το κείμενο. «Το πρόβλημα βασανίζει τη χώρα εδώ και μήνες κι έφθασε σε παροξυσμό πριν από και μετά το ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου», εξηγούν οι πρώην κοινοβουλευτικοί.
Για τους υπογράφοντες την ανοικτή αποστολή, που δεν ζητούν ρητώς από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσυρθεί, το «ανοικτό» συνέδριο θα επέτρεπε να ανακτηθούν «η αισιοδοξία και η έξαψη», θα έδινε «ενέργεια στο κόμμα» και θα «προσέλκυε το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, ειδικά των νέων και των περιθωριοποιημένων, που δεν εμπνέονται από τις επιλογές που τους προτείνονται».
Τα βλέμματα στραμμένα στον Ομπάμα
Υπό το κλίμα αυτό, τα μάτια πλέον είναι στραμμένα σε δύο μεγάλες προσωπικότητες του Δημοκρατικού κόμματος: την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η πρώτη ζήτησε επίμονα αυτή την εβδομάδα από τον Μπάιντεν «να πάρει μια απόφαση», μοιάζοντας να αγνοεί την αποφασιστικότητά του να παραμείνει υποψήφιος. Ο δεύτερος, ο οποίος στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία του πρώην αντιπροέδρου του, προς το παρόν παραμένει σιωπηλός.
Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ