Το διώροφο λιτό κτίριο έχει κάμερες και φυλάσσεται νυχθημερόν. Άνδρες της ασφάλειας ντυμένοι με πολιτικά βρίσκονται συνεχώς στο πεζοδρόμιο ή κάνουν περιπολίες στους γύρω δρόμους μέσα σε αυτοκίνητα charger.
Η λεωφόρος Rio Churubusu αριθμός 270, στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Iztapalapa της Πόλης του Μεξικού, έχει μεταβληθεί σε μεταβατικό επιχειρησιακό κέντρο της πρώτης στην ιστορία της χώρας εκλεγμένης γυναίκας προέδρου του Μεξικού, της Κλαούντια Σέινμπαουμ.
Οι πρώτοι που την επισκέφθηκαν στις 03.06, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της μεγάλης νίκης της, ήταν η Ελίζαμπεθ Σέργουντ-Ραντάλ, σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για την εσωτερική ασφάλεια και ο Κεν Σαλαζάρ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Πόλη του Μεξικού. Ενδεικτικό της αμερικανοστρέφειας της μεξικανικής πολιτικής σε όλους τους τομείς. Θα συνεχίσει άραγε στην ίδια ρότα και η Σέινμπαουμ;
«Σύμβολο για την ήπειρό μας»
Μέχρι την ανάληψή των προεδρικών της καθηκόντων την 1η Οκτωβρίου από τον απερχόμενο πρόεδρο και μέντορά της Άντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, εν συντομία ΑΜΛΟ, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα νέα της καθήκοντα.
Δέχεται καθημερινά στο ορμητήριό της πολύ κόσμο, από υπουργούς και πολιτικούς μέχρι πρέσβεις, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και συνδικαλιστές. Όταν δεν ταξιδεύει ανά τις 32 ομόσπονδες πολιτείες της χώρας η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού, μέλος του αριστερού Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) και με διδακτορικό στην ενεργειακή μηχανική από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, ετοιμάζει μεθοδικά την νέα κυβέρνηση. Ήδη έχει ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα υπουργών της δίνοντας πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής της και της βούλησής της να προωθήσει τα γυναικεία κοινωνικά δικαιώματα, την ισότητα, την ασφάλεια απέναντι στην ανδρική βία, που αποτελεί κομμάτι μεξικανικής καθημερινότητας.
H Ναυτεμπορική βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της Σέινμπαουμ για την στελέχωση ενός ακόμη πόστου, του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της, και την ρώτησε τι σημαίνει για τον κόσμο, τη Λατινική Αμερική, αλλά και το ίδιο το Μεξικό, το να αναλαμβάνει ως πρώτη γυναίκα αυτό το αξίωμα σε μια χώρα των machistas.
«Είναι ένα σύμβολο για την ήπειρό μας να ανέρχεται στο αξίωμα μια γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού, ένα σύμβολο για ολόκληρο τον κόσμο, ότι σε μια χώρα όπως το Μεξικό μετά από 200 χρόνια δημοκρατίας έχει πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Έχω πει ότι δεν κατάφερα να φτάσω εδώ μόνη μου, όλες οι γυναίκες του Μεξικού φτάσαμε εδώ όλες μαζί. Και ως πρόεδρος δεν θα πρέπει να είμαι μόνο γυναίκα στην προεδρεία της χώρας αλλά και να επιτύχω σε όλη την ατζέντα για τις γυναίκες. Εναντίον της βίας και για τα δικαιώματά μας».
«11 γυναικοτονίες καθημερινά»
Κυκλοφορόντας στους δρόμους της πρωτεύουσας και μιλώντας με συναδέλφους δημοσιογράφους αλλά και απλούς ανθρώπους γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς ότι πνέει άλλος άνεμος μετά την εκλογή της. Το μικρό της όνομά της είναι παντού γραμμένο στους τείχους. Η δημοφιλία της είναι τεράστια.
Ίσως και μεγαλύτερη από τον απερχόμενο πρόεδρο Λόπεζ Ομπραδόρ που η Σουζάνα Κουέτο, συνεργάτριά της σε γυναικεία θέματα και μέλος της στενής ομάδα προετοιμασίας της προεδρίας της, αποκαλεί «τον μεγαλύτερο ροκ σταρ» της χώρας. Πάνω από 35 εκατομμύρια την ψήφισαν.
Περισσότεροι από ότι τον Ομπραδόρ πριν 6 χρόνια. «Η Σέινμπαουμ πήρε μεγαλύτερη στήριξη, είναι ιστορικό». Το ίδιο υψηλές είναι και οι προσδοκίες μιας ολόκληρης χώρας.
«Το Μεξικό παραμένει επιθετική χώρα απέναντι στις γυναίκες. Έχουμε 11 γυναικοκτονίες κάθε μέρα κατά μέσον όρο, αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα, δεν μπορούμε να πούμε ότι το Μεξικό είναι ο καλύτερος τόπος για γυναίκες. Τώρα όμως θα έχουμε ειδικό εισαγγελέα για γυναικοκτονίες, κάθε έγκλημα θα αντιμετωπίζεται ως τέτοιο εξ αρχής.
Γιατί παλαιότερα η δικαιοσύνη δεν το παραδέχονταν, το αντιμετώπιζε ως αυτοκτονία ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά τώρα υπάρχει νόμος που έκανε η Κλαούντια ως επικεφαλής της κυβέρνησης του Μεξικού, o El Agresor Sale de Casa, που σημαίνει ότι ο επιτιθέμενος φεύγει από το σπίτι και όχι η γυναίκα. Παλαιότερα η γυναίκα και τα παιδιά της έπρεπε να βρουν χώρο να στεγαστούν, τώρα βάσει νόμου θα πρέπει να φεύγει το άτομο που κάνει χρήση βίας.
Αυτό είναι πραγματικότητα στην Πόλη του Μεξικού και με την Κλαούντια πρόεδρο, μετά από 69 προέδρους άνδρες, θα γίνει πραγματικότητα και σε ολόκληρη τη χώρα».
Βαρύτητα στο κοινωνικό πρόγραμμα
Το Μεξικό είναι μία από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με το χαμηλότερο ποσοστό εργαζόμενων γυναικών. Μόνο το 45% του γυναικείου εργατικού δυναμικού έχει πρόσβαση σε εργασία στον επίσημο τομέα της οικονομίας.
Εννέα στα δέκα άτομα που εγκαταλείπουν την εργασία τους για να φροντίσουν μέλη της οικογένειας είναι γυναίκες, όπως και το 68% εκείνων που θέλουν να αναζητήσουν εργασία και δεν το κάνουν επειδή δεν έχουν κάποιον άλλο να τους φροντίσει. Ο μέσος μισθός των γυναικών παραμένει 16% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο των ανδρών.
Έκθεση του Ινστιτούτου Ανταγωνιστικότητας του Μεξικού (IMCO) έδειξε ότι το 37% των γυναικών ζει σε συνθήκες φτώχειας. 24,8 εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν το εισόδημα για να αποκτήσουν βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Το 91% εξ αυτών δεν έχει άμεση πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση, το 88% δεν έχει δικό της σπίτι, το 36% βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια, το 33% εγκαταλείπει το σχολείο. Και το 53% των ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είναι γυναίκες. Γι αυτό δίνει στο κοινωνικό πρόγραμμά μεγάλη βαρύτητα αλλά θα είναι κι αυτό που θα κρίνει εκ του αποτελέσματος την επιτυχία της προεδρία της, διάρκειας 6 χρόνων χωρίς δικαίωμα επανεκλογής.
Ιστορικό χρέος
«Σε αυτήν τη χώρα έχουμε ένα ιστορικό χρέος απέναντι στη γυναίκα» υπογραμμίζει η Κουέτο. Και η νέα κυβέρνηση θα το λάβει αυτό συνολικά πολύ στα σοβαρά σε μια χώρα με πάνω από το μισό της γυναίκες. Νομίζω ότι είναι καλή περίοδος για να είναι κανείς γυναίκα στο Μεξικό».
Στο διώροφο λιτό κτίριο επί της λεωφόρου Rio Churubusu η Κλαούντια Σέινμπαουμ ετοιμάζεται για την ημέρα που θα παραλάβει και επίσημα τα ηνία της χώρας από τον Λόπεζ Ομπραδόρ. Έξι χρόνια νωρίτερα έκανε το ακατόρθωτο για το τότε πολιτικό σύστημα, να δώσει στον ταλαιπωρημένο λαό το αίσθημα ταύτισης με την πολιτική εξουσία. Η Κλαούντια δεσμεύτηκε ότι θα βάλει τον «επόμενο όροφο» στον Τέταρτο Μετασχηματισμό του μέντορά της για ριζικές αλλαγές στην μεξικανική κοινωνία ίσες με τους τρεις προηγούμενους μετασχηματισμούς στην ιστορία της. “Η Κλαούντια θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή” λέει με βεβαιότητα η Κουέτο, «αλλά θα βάλει το δικό της στιλ, το δικό της γυναικείο άρωμα»…
- Η Κλαούντια Σέινμπαουμ συμμετείχε στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή και το 2018 συμπεριελήφθη από το BBC ανάμεσα στις 100 πιο επιδραστικές και εμπνευσμένες γυναίκες στον κόσμο.