Skip to main content

Μις Μέρκελ όπως Μις Μαρπλ: H δεύτερη καριέρα της Καγκελαρίου ως ντετέκτιβ στην ιταλική τηλεόραση

Η πρώην καγκελάριος είναι η έμπνευση του χαρακτήρα της «Μις Μέρκελ», μιας κωμωδίας που έκανε ήδη επιτυχία στη Γερμανία και τώρα θα προβάλλεται μεταγλωττισμένη και στην RAI.

Τρία χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή της από την πολιτική, η «Άγκελα Μέρκελ» κάνει νέα καριέρα στην ιταλική τηλεόραση σε ρόλο Γερμανίδας Μις Μαρπλ που λύνει μυστηριώδη εγκλήματα.

Η πρώην καγκελάριος είναι η «Μις Μέρκελ» μιας κωμωδίας που έκανε ήδη επιτυχία στη Γερμανία και τώρα θα προβάλλεται μεταγλωττισμένη και στην ιταλική RAI.

Συνταξιούχος

Βασισμένη σε ένα από τα best seller μυθιστορήματα του Γερμανού συγγραφέα Ντέιβιντ Σάφιερ, η σειρά έχει μια απλή υπόθεση: Η συνταξιούχος «Μέρκελ», δεν έχει μεν εγκαταλείψει τα χρωματιστά μπλέιζερ και την χαρακτηριστική κόμμωση, αλλά έχει αποσυρθεί με τον σύζυγό της στο Ούκερμαρκ, τη γενέτειρά της, στα βορειοανατολικά του Βερολίνου.

Αλλά η πάλαι ποτέ πιο ισχυρή πολιτικός της Ευρώπης βαριέται τις ατέλειωτες ώρες κηπουρικής, τo μαγείρεμα και την πεζοπορία και τελικά ψάχνει να βρει ενδιαφέρον στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος αστυνομικής σειράς τύπου Μidsomer Murders με αρκετές δόσεις γερμανικού χιούμορ, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Ο γενικός τόνος που διαπνέει τη σειρά είναι ελαφρύς, αλλά δεν λείπουν και οι νύξεις για την εποχή της Μέρκελ ως πολιτικού: Όπως για παράδειγμα η σκηνή που παρακολουθεί ένα τοπικό ερασιτεχνικό θέατρο και σχολιάζει. «Σε σύγκριση με έξι ώρες κινέζικης όπερας με τον Σι Τζινπίνγκ, όλα τα άλλα είναι ‘παιχνίδι’».

Μα τί ‘πίνουν’

Είναι αλήθεια ότι οι Ιταλοί απόρησαν με την επιτυχία της σειράς. «Το μόνο που μας έλειπε ήταν μια σειρά με τη Μέρκελ ως ντετέκτιβ. Μα τι ‘πίνουν’;» έγραψε για παράδειγμα η Τζένι Περέγκο, μια Ιταλίδα δημοσιογράφος, στο Χ.

Η Μέρκελ, της οποίας η αυτοβιογραφία θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία αυτό το φθινόπωρο, αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίως τη σειρά.

Αλλά οι συμπατριώτες της Γερμανοί την απήλαυσαν. Ο πρώτος κύκλος συγκέντρωσε 3 εκατομμύρια θεατές, με την επιτυχία της να αποδίδεται στον συνδυασμό εγκλήματος και κωμωδίας που λειτουργεί άψογα».

Την επιτυχία του σόου βοήθησε και το έξυπνο κάστινγκ. Την Μέρκελ υποδύεται η Καταρίνα Θάλμπαχ (Katharina Thalbach), μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της Γερμανίας.

Πρέπει να το κάνω

Σε μια συνέντευξή της πέρυσι, η Θάλμπαχ είπε ότι δεν θα έχανε την ευκαιρία να υποδυθεί την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας. «Αυτή η μετάλλαξη της Μέρκελ σε ερασιτέχνη ντετέκτιβ… Το βρήκα τόσο ιδιοφυές που είπα: «Πρέπει να το κάνω!.

«Είμαι στην ίδια ηλικία με αυτήν προέρχομαι και εγώ από την πρώην Ανατολική Γερμανία, αγαπώ επίσης τη φυσική. Επομένως, έχουμε πολλά που μας συνδέουν», είπε.

Η Θάλμπαχ είχε γνωρίσει τη Μέρκελ μία φορά, μόλις έγινε καγκελάριος το 2005. Που; Στο κομμωτήριο.

Σε κάποια σημεία η σειρά μάλλον.. αφήνεται σε μια νοσταλγία για τη Μέρκελ όσο και αν πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία εναντίον της για την κακή κατάσταση των γερμανικών υποδομών και τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο.

Ο Σάφιερ δήλωσε πάντως ότι η ιδέα για το βιβλίο τού προέκυψε από μια συνομιλία που είχε με τον κινηματογραφικό του πράκτορα το 2019 σχετικά με το τι θα έκανε η πρώην καγκελάριος όταν θα έβγαινε στη σύνταξη.

Οι κριτικές για την τηλεοπτική σειρά ήταν ανάμεικτες.

«Λίγο άχρωμο», έγραψε η εφημερίδα Dresdner Neue Nachrichten, προσθέτοντας πάντως ότι είναι μια «ευχάριστη τηλεοπτική ψυχαγωγία», κυρίως χάρη στην ερμηνεία της Θάλμπαχ.

Ωστόσο η Frankfurter Allgemeine ήταν λιγότερο επιεικής. «Η πρώτη σειρά ήταν απερίγραπτα ανόητη, η δεύτερη απλά τρομερή», έγραψε.

Με πληροφορίες από Financial Times