Το ρωσικό σχέδιο για τη δολοφονία ενός από τα πιο εξέχοντα στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, που έχει έρθει στο φως, αποκαλύπτει μία επικίνδυνη κλιμάκωση στις μυστικές προσπάθειες της Μόσχας να σαμποτάρει τη δυτική παραγωγή όπλων και να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, προειδοποιούν δυτικοί αξιωματούχοι.
Όπως αποκαλύφθηκε οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες τη Γερμανία ότι η Μόσχα είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που στόχευε τον Άρμιν Πάπεργκερ, διευθύνοντα σύμβουλο της Rheinmetall, γερμανικής κατασκευάστριας αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυρομαχικών.
Υπήρχε μια «εντεινόμενη κατάσταση απειλής», ειδικά στις αρχές του τρέχοντος έτους, δήλωσε σήμερα στη Wall Street Journal άτομο με γνώση της υπόθεσης. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά την απειλή από το ρωσικό καθεστώς». Είπε ότι η Μόσχα διεξάγει μια εκστρατεία απειλών, κυβερνοεπιθέσεων, παραπληροφόρησης, δολιοφθοράς και τουλάχιστον μίας τρομοκρατικής πράξης στη Γερμανία για να αποδυναμώσει την υποστήριξη του Βερολίνου προς το Κίεβο. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την φερόμενη τρομοκρατική ενέργεια.
Πώς απετράπη η επίθεση στον Πάπεργκερ
Από τη στιγμή που έλαβαν ενημέρωση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι γερμανικές αρχές προειδοποίησαν τον Πάπεργκερ ότι κινδυνεύει η ζωή του και αύξησαν αισθητά την ασφάλειά του, με αποτέλεσμα η Ρωσία να μην προβεί τελικά στην προγραμματισμένη επίθεση, αναφέρουν πηγές στη WSJ.
Ο διευθύνων σύμβουλος κυκλοφορεί έκτοτε με σωματοφύλακες, ακόμη και όταν παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί φρουρούν τα γραφεία της εταιρείας όταν είναι εκεί, είπε αυτό το άτομο.
Η υβριδική εκστρατεία
Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια εντεινόμενη υβριδική εκστρατεία που στοχεύει κατασκευαστές όπλων, πολιτικούς και άλλους σε όλη την Ευρώπη με στόχο να υπονομεύσει τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς το Κίεβο, λένε δυτικοί αξιωματούχοι.
Τον Μάιο, εμπρηστές έκαψαν ένα υπόστεγο κήπου σε ένα από τα σπίτια του Πάπεργκερ. Ενώ την ευθύνη ανέλαβε μία ριζοσπαστική αριστερή ομάδα, οι ερευνητές είπαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από αυτό.
Η Rheinmetall λέει ότι εκατοντάδες οχήματά της και εκατομμύρια φυσίγγια της έχουν σταλεί στην Ουκρανία. Τον Ιούνιο άνοιξε ένα κέντρο επισκευής στη χώρα και ο Πάπεργκερ είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει εργοστάσια στην Ουκρανία για τη συναρμολόγηση τεθωρακισμένων οχημάτων και την παραγωγή τανκς και βλημάτων πυροβολικού. Πέρυσι είχε συναντηθεί μάλιστα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Δολοφονία με εντολή Κρεμλίνου
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει διατάξει τουλάχιστον έναν φόνο στη Γερμανία στο παρελθόν, αν και δεν είχε στόχο Γερμανό υπήκοο. Το 2021 γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Ρώσο δολοφόνο για τη δολοφονία πρώην Τσετσένου αντάρτη σε πάρκο του Βερολίνου κατόπιν εντολής του Κρεμλίνου.
Ο δολοφόνος, Βάντιμ Κρασικοφ, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανταλλαγή του με τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal που κρατείται επί του παρόντος στη Ρωσία και κατηγορείται ψευδώς για κατασκοπεία.
Για fake news κάνει λόγο ο Πεσκόφ
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τα δημοσιεύματα, καταγγέλλοντας ότι δεν βασίζονται σε «σοβαρή τεκμηρίωση».
«Όλα αυτά παρουσιάστηκαν με το στυλ των ‘fake news’ και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.